Ulft, Netherlands

Ulftse start-up brengt thuisbatterij op de markt

Charged uit Ulft brengt de eerste Nederlandse thuisbatterij op de markt. Hoewel het initiatief een manier moet zijn om energie op te slaan en later weer te gebruiken, lijkt het niet dé oplossing voor het overvolle energienetwerk.
Serena Speet | 6 september 2022 13:59 | Aangepast op 6 september 2022 13:59
"We zijn jaren geleden al begonnen met het idee om het te ontwikkelen, maar toen vonden we het nog te vroeg", vertelt directeur Roeland Nagel tegen Omroep Gelderland. "Nu de energieprijzen stijgen en in 2025 de salderingsregeling in stapjes wordt afgebouwd, leek het ons het juiste moment." Met zonnepanelen wordt stroom opgewekt en met de thuisaccu wordt stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opgeslagen voor later gebruik. Die accu's zijn echter niet bepaald goedkoop en stroom die je in de zomer opwekt, kun je vanwege de beperkte capaciteit van de accu's niet maanden later in de winter gebruiken.

Via een crowdfundingsactie bracht de start-up geld bijeen om te beginnen met de productie. Begin volgend jaar moeten de eerste thuisbatterijen bij mensen thuis geïnstalleerd worden. De thuisbatterij die Nagel met zijn compagnon bedacht, kan 5 kilowattuur opslaan. Dat komt neer op het gemiddelde stroomverbruik van één persoon per dag. "Daarmee zou je in een klein huishouden grotendeels de avondpiek kunnen opvangen. Voor een gemiddeld huishouden heb je er wel twee nodig."

Niet de oplossing
Docent en onderzoeker elektrotechniek en duurzame energie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Joke Westra denkt dat er zeker toekomst zit in het principe van de thuisbatterij, maar de oplossing voor het overbelaste energienetwerk is het niet. "Er is niet één oplossing, de energietransitie vereist een heel palet aan oplossingen. Die kun je niet los van elkaar zien", zegt zij.

Begint bij bewustwording
Volgens Westra begint het bij bewustwording van de consument. "Kijk eerst eens naar je eigen verbruik. Je kunt, als je thuiskomt, gelijk die cooker aanzetten, de accu van de auto gaan opladen en alles vol aanzetten, maar je kunt het ook spreiden om in ieder geval zelf niet bij te dragen aan een enorme piek op het elektriciteitsnetwerk." Toch snapt ze wel dat de thuisbatterij juist nú op de markt wordt gebracht: "Het is een manier waarop je als consument in de toekomst extra kunt besparen, zeker als er vanuit het bedrijfsleven bijvoorbeeld beloningssystemen aan gekoppeld gaan worden."

Focussen op laaghangend fruit

De meeste mensen kunnen zich volgens Westra echter beter eerst focussen op het zogenaamde laaghangend fruit. "Ga je huis eerst goed isoleren als je snel wilt besparen, voordat je voor een paar duizend euro een batterij aanschaft." Het ei van Columbus lijkt dus nog niet te zijn gelegd, als het om de energietransitie gaat. Westra: "Zonnepanelen verdien je ook nu nog zo terug, maar het zijn allemaal schakels in een groot vraagstuk waarin we allemaal ons aandeel hebben."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

energie|energieprijs|

Lees ook

Zwembad Rozengaarde hoopt op tonnen vanuit Rijk als compensatie

Zwembad Rozengaarde in Doetinchem hoopt tonnen te ontvangen van het Rijk als tegemoetkoming voor de ...

Inwoners kunnen een nieuwe wasmachine krijgen van Oude IJsselstreek

Inwoners van Oude IJsselstreek komen in aanmerking voor een nieuwe wasmachine, koelkast of diepvries...

Veel kritiek op verschuiven energieambitie Achterhoek naar 2050

Bestuurders van de Achterhoekse gemeenten lieten vorige maand weten de ambitie los te laten om in 20...

Bakker uit Eibergen bakt als energieprijzen het laagst zijn

Bakker Remy Ooink heeft een bakkerszaak in Eibergen en komt sinds 1 januari op heel onregelmatige ti...

Achterhoekse gemeenten willen niet meer energieneutraal zijn in 2030

Achterhoekse gemeenten laten de ambitie los om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat blijkt uit de ni...

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

De cactussen van Anny van der Meer uit Ruurlo verhuizen naar Burgers' Zoo. Wegens de stijgende energ...