Ulft, Netherlands

 

Ulftse start-up brengt thuisbatterij op de markt

Charged uit Ulft brengt de eerste Nederlandse thuisbatterij op de markt. Hoewel het initiatief een manier moet zijn om energie op te slaan en later weer te gebruiken, lijkt het niet dé oplossing voor het overvolle energienetwerk.
Serena Speet | 6 september 2022 13:59 | Aangepast op 6 september 2022 13:59
"We zijn jaren geleden al begonnen met het idee om het te ontwikkelen, maar toen vonden we het nog te vroeg", vertelt directeur Roeland Nagel tegen Omroep Gelderland. "Nu de energieprijzen stijgen en in 2025 de salderingsregeling in stapjes wordt afgebouwd, leek het ons het juiste moment." Met zonnepanelen wordt stroom opgewekt en met de thuisaccu wordt stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opgeslagen voor later gebruik. Die accu's zijn echter niet bepaald goedkoop en stroom die je in de zomer opwekt, kun je vanwege de beperkte capaciteit van de accu's niet maanden later in de winter gebruiken.

Via een crowdfundingsactie bracht de start-up geld bijeen om te beginnen met de productie. Begin volgend jaar moeten de eerste thuisbatterijen bij mensen thuis geïnstalleerd worden. De thuisbatterij die Nagel met zijn compagnon bedacht, kan 5 kilowattuur opslaan. Dat komt neer op het gemiddelde stroomverbruik van één persoon per dag. "Daarmee zou je in een klein huishouden grotendeels de avondpiek kunnen opvangen. Voor een gemiddeld huishouden heb je er wel twee nodig."

Niet de oplossing
Docent en onderzoeker elektrotechniek en duurzame energie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Joke Westra denkt dat er zeker toekomst zit in het principe van de thuisbatterij, maar de oplossing voor het overbelaste energienetwerk is het niet. "Er is niet één oplossing, de energietransitie vereist een heel palet aan oplossingen. Die kun je niet los van elkaar zien", zegt zij.

Begint bij bewustwording
Volgens Westra begint het bij bewustwording van de consument. "Kijk eerst eens naar je eigen verbruik. Je kunt, als je thuiskomt, gelijk die cooker aanzetten, de accu van de auto gaan opladen en alles vol aanzetten, maar je kunt het ook spreiden om in ieder geval zelf niet bij te dragen aan een enorme piek op het elektriciteitsnetwerk." Toch snapt ze wel dat de thuisbatterij juist nú op de markt wordt gebracht: "Het is een manier waarop je als consument in de toekomst extra kunt besparen, zeker als er vanuit het bedrijfsleven bijvoorbeeld beloningssystemen aan gekoppeld gaan worden."

Focussen op laaghangend fruit

De meeste mensen kunnen zich volgens Westra echter beter eerst focussen op het zogenaamde laaghangend fruit. "Ga je huis eerst goed isoleren als je snel wilt besparen, voordat je voor een paar duizend euro een batterij aanschaft." Het ei van Columbus lijkt dus nog niet te zijn gelegd, als het om de energietransitie gaat. Westra: "Zonnepanelen verdien je ook nu nog zo terug, maar het zijn allemaal schakels in een groot vraagstuk waarin we allemaal ons aandeel hebben."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

energie|energieprijs|

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

'Koude-toeslag' voor verenigingen in Montferland

De gemeente Montferland wil sport- en culturele verenigingen helpen door middel van het invoeren van...

Berkelland gaat anderhalve ton meer betalen voor energierekening

Gemeente Berkelland gaat het komende kwartaal 150.000 euro meer betalen voor de energierekening. Na ...

Berkelland gaat inwoners met financiële zorgen steunen

De gemeente Berkelland gaat met aanvullende maatregelen inwoners met financiële problemen de winter...

Hoge gasrekening zorgt voor tijdelijke sluiting van Dorpskerk Ruurlo

De Dorpskerk in Ruurlo moet noodgedwongen de deuren vier maanden lang sluiten. De gasrekening van he...

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

De cactussen van Anny van der Meer uit Ruurlo verhuizen naar Burgers' Zoo. Wegens de stijgende energ...

Achterhoekse gemeenten willen niet meer energieneutraal zijn in 2030

Achterhoekse gemeenten laten de ambitie los om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat blijkt uit de ni...