Ulft, Netherlands

Ulfts bedrijf bindt strijd aan met plant

Het Ulftse bedrijf Tibach heeft een bestrijdingsmethode bedacht voor de beruchte woekerplant de Japanse duizendknoop. Op dit moment is een gemeente als Oude IJsselstreek op jaarbasis 60.000 euro kwijt voor het tijdelijk bestrijden van de plant.
Regio8 | 29 juni 2021 11:47 | Aangepast op 29 juni 2021 11:47

"Het is een mooi plantje om te zien, alleen heeft de plant een groot nadeel", aldus André Evers, directeur van Tibach. "Het wortelstelsel woekert door onder meer asfalt en beton heen. Als je hem naast je huis hebt staan kan hij door de fundering gaan. Met bijvoorbeeld een stroomstoring tot gevolg." Bestaande methodes, met bijvoorbeeld behulp van heet water of elektroden, zijn volgens Evers niet effectief op de lange termijn. De methode die het bedrijf heeft ontwikkeld blijkt effectief te zijn na één behandeling. "Een stuk grond zetten we af met een box", legt Evers uit. "Takken worden afgesneden en blijven in die box. Er worden vriespijpen in de grond gebracht en vervolgens bevriezen we de bodem binnen een aantal dagen."

Op dit moment wordt één prototype door het bedrijf getest in Gendringen. Oude IJsselstreek ziet de innovatie als een oplossing voor 75 locaties waar de gemeente nu jaarlijks moet maaien. Het maaien kost tachtig euro per vierkante meter, terwijl de kosten voor bevriezen ongeveer op 250 euro per vierkante meter liggen. Toch denkt de gemeente dat bevriezen op de langere termijn beter is: "Het beheer kost geld, kost arbeid en kost tijd", legt wethouder Ria Ankersmit uit. "Het afvoeren en verbranden kost ook extra geld. Dus als we de duizendknoop kunnen bestrijden dat hij niet meer terugkomt, hebben we daar toekomstgericht profijt van. Dan hoeven we niet meer te maaien en af te voeren."

Duurzame energiebronnen
Hoewel er volgens Evers minder schade aan het milieu ontstaat, is er wel veel energie nodig voor de 'bevries-methode'. Daarom wil het Ulftse bedrijf duurzame energiebronnen gebruiken, wat de nodige kosten met zich meebrengt. "Om dat zoveel mogelijk te beperken hebben we gekozen voor een hybride aggregaat met zonnepanelen die een accupakket vullen", verklaart Evers. "We zijn ook nog aan het kijken naar andere methoden om de uitstoot van biodiesel, die we gebruiken, zo laag mogelijk te houden."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Provincie voert maand lang onderhoud uit aan N317

Viggo Zweverink | 10 jun 2025 16:56

De Boetners brengt ode aan De Graafschap met nieuw clublied: ‘Gewoon recht voor de raap’

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | Mack Delleman | 10 jun 2025 14:16

Lees ook

Rollators in de polonaise: Reurpop nodigt honderden ouderen uit om feest te vieren

Zondagochtend veranderde Reurpop in Ruurlo even in een waar danspaleis voor de 65-plusser. Tientalle...

Nieuwe stakingen NS hebben geen gevolgen op het Achterhoekse spoor

Het NS-personeel gaat dinsdag 17 juni 2025 opnieuw staken. Dat laten de vakbonden VVMC en FNV weten....

Eigenaar treedt op tegen groeiende overlast in parkeergarage Doetinchem

Het pand met parkeergarage waar de MediaMarkt in Doetinchem gevestigd zat, is al geruime tijd vervui...

Bewoner naar ziekenhuis door zolderbrand in Doetinchem

Op de zolder van een woning in Doetinchem is zondagavond brand ontstaan. Een persoon is ter controle...

Suzan & Freek gaan deze zomer toch optreden: ‘Genieten is voor ons muziek maken’

Het Achterhoekse duo Suzan & Freek gaat deze zomer optreden, ondanks de ongeneeslijke ziekte van Fre...

Een keer rustige politieke week in Winterswijk: over aanpak lichthinder en vergroening winkelstraat kun je niet tegen zijn

Na roerige politieke weken, lijkt de rust in bestuurlijk Winterswijk weer teruggekeerd te zijn. Van ...