Het ministerie geeft de boeren een maand uitstel. 'Gezien het natte en koude voorjaar en de natte zomer is maïs op vele plekken in het land dit jaar minder ver afgerijpt dan gewenst. Ik heb op basis van deze overwegingen besloten de uiterste inzaaidatum voor dit jaar te verschuiven naar 31 oktober', schrijft demissionair minister Carola Schouten in een brief. LTO had weken geleden al bij het ministerie om uitstel gevraagd. "We zijn blij met het uitstel, want dat geeft aan dat de minister toch wil meedenken in het praktische gedachtegoed", zegt Stefan te Selle van LTO
tegen Omroep Gelderland. Hij voegt daaraan toe dat het ook past binnen de kringlooplandbouw. "Je wilt toch gerijpte mais oogsten en dan de planten volledig benutten, en niet te vroeg oogsten omdat de overheid een datum stelt."
Wel is het tijdstip van dit besluit - één dag voor de deadline - wat ongelukkig. "Loonwerkers en boeren hebben toch een planning, dus dat betekent dat een deel van de boeren al de maisoogst heeft afgerond", aldus te Selle. Bert Kruisselbrink uit Winterswijk is zo'n boer. Hij was al begonnen met de maisoogst en baalt daar nu flink van. "Nu oogst ik nog niet volledig gerijpte mais. Als ik over tien dagen zou oogsten, had ik meer zetmeel in mijn mais gehad", benadrukt Kruisselbrink. Dat is ook voedzamer voer voor zijn koeien. "Er moet nu voer met zetmeel extra bij terwijl je liever het eten voor de koeien van eigen land haalt. Tien procent aan zetmeel mis ik", schat hij in.
Uitstel van de maïsoogst komt te laat voor veel boeren
De melkveehouder durfde het niet aan te wachten op mogelijk uitstel van de overheid. Want als de deadline niet wordt gehaald, kunnen hoge boetes of subsidiekortingen volgen. "Je bent dan volgens de wet frauduleus", aldus de boer uit Winterswijk. Op verschillende plekken in het buitengebied van Gelderland zie je loonwerkers die druk op het land bezig zijn om de maïs te oogsten. Vrijdag 1 oktober is traditiegetrouw voor veel agrariërs die deadline: op die dag moet normaal de maïs van het land zijn, omdat er op dat moment een gewas op het maisland gezaaid moet zijn om stikstof op te vangen.
Klaar met 'kalenderboeren'
Agrariërs lijken een beetje klaar te zijn met het 'kalenderboeren', zoals één van het het noemt. Verschillende boeren zeggen tegen Omroep Gelderland dat het roer om moet. "Zo zijn de zomers in Nederland de afgelopen jaren bijvoorbeeld heel anders verlopen dan dit jaar en groeien gewassen anders. Door niet met die natuur en het klimaat te werken, maar het aan een agenda te koppelen, kun je niet altijd het goede doen en dat vind ik frustrerend. We zijn kalenderboeren geworden", stelt hij akkerbouwer Bert Sloetjes uit Halle.
Ook problemen met aardappelen en bieten?
René Eugelink heeft een loonwerkbedrijf, waar de maisoogsten nu in het gedrang komen, Hij vreest ook voor hetzelfde probleem bij bieten en aardappelen. "Daar is het ministerie nu ook mee bezig, dat die ook voor 1 oktober geoogst moeten zijn omdat er vanggewas gezaaid moet worden. We zijn met bieten vaak nog tot in december bezig met oogsten, dus dat is echt onmogelijk", blikt hij vooruit.
Foto: REGIO8 (archief)