“De uitdaging wordt gevormd door de afmeting van de transformatoren”, zegt projectleider Bert Maathuis van uitvoerder Wagenborg Nedlift. Met een lengte van bijna vijftig meter en een hoogte van acht meter had de verplaatsing de nodige voeten in de aarde. “Met name het gewicht”, aldus Maathuis over het 320 ton wegende gevaarte. “Om dat over de weg te krijgen vanaf het station naar de overslagkade, en om hem vervolgens in een binnenschip te hijsen.” Dat de transformator na de brand bijna twee jaar is blijven staan, heeft te maken met het afstemmen van werkzaamheden. “Het is veel voordeliger om in één reis- en kraanbeweging zowel de oude als de nieuwe te verplaatsen”, verklaart bouwleider John Banning van TenneT. “We hebben de afgelopen tijd gebruikt om alles op locatie gereed te maken, zodat we de nieuwe transformator kunnen plaatsen.”
Transformatoren worden gebruikt om stroom om te zetten naar de gewenste spanning voor bijvoorbeeld huishoudens. Sinds de brand draait de locatie bij Langerak op één transformator, maar inwoners van de Achterhoek merken daar volgens Banning niks van: “Het is wel een risico op het moment dat de andere transformator in storing valt, dat er dan wel een probleem kan zijn in het net. Dan moet de stroom via andere wegen richting Doetinchem komen. Dus met de nieuwe transformator is de leveringszekerheid weer helemaal hersteld.”
'Vrijdag op het fundament'
TenneT schat dat de totale kosten van de operatie, zonder de bodemsanering na
de brand in december 2019, rond de tien miljoen euro bedragen. De nieuwe transformator, die ongeveer zes miljoen euro kost, wordt in de nacht van dinsdag op woensdag naar het hoogspanningsstation gebracht. “We hopen hem dan vrijdag op het fundament te hebben staan”, zegt Banning, die aangeeft dat er nog het nodige werk volgt voor de transformator stroom kan omzetten. “We hopen dat hij begin maart echt weer operationeel is.”
Foto: REGIO8