"Door het slechte weer zijn er uilen uitgevallen”, vertelt Kok. “Er zijn wel kuikens geweest die door het slechte weer zijn overleden. De uilen voeden de kuikens met muizen, maar door het slechte weer was het moeilijker om de muizen te vangen. De boeren gaan namelijk niet zo snel maaien als het gras erg nat is. Hierdoor blijft het gras hoog staan en zijn de muizen minder zichtbaar. Een uil kan dan dus slechter een muis pakken." Als gevolg daarvan vangen de uilen volgens Kok dan regenwormen, maar de wormen zijn niet heel voedzaam en bevatten ook vaak veel zand. "De jonge steenuilen kunnen hierdoor ondervoed raken", aldus Kok. "En de kast wordt daardoor ook erg nat.”
De kuikens krijgen een ring zodat er meer te weten wordt gekomen over het leven van de uilen. Er wordt gekeken naar hoe lang de steenuilen leven, waar de jongen blijven nadat ze zijn uitgevlogen en op welke afstand ze zich vestigen van hun geboorteplek. De jongen kunnen vanaf tien dagen oud een ring krijgen. “Tussen de vijftien en twintig dagen is de ideale leeftijd om te gaan ringen”, laat Kok weten. “Op die leeftijd zitten ze nog in de kast. We doen dan een ring om de voet. De voeten groeien daarna niet meer, daardoor kunnen we het op een bepaalde manier afstellen zodat de ring niet te strak zit, maar ook niet te los.”
Gemeten en gewogen
De uilen worden na het ringen ook nog gemeten en gewogen. Na dertig dagen zullen de kuikens volgens Kok proberen de kast te verlaten: "Ze proberen dan vanuit de kast op de takken te klimmen. Hierbij vallen ze ook weleens naar beneden maar met hun nagels kunnen de kuikens weer heel goed via de boom omhoog klimmen."
FOTO: REGIO8