"Zoek als college contact met de buurgemeenten om die tegen het licht te houden, want Zwolle valt niet over één park maar wel over zes", aldus CDA-fractievoorzitter Niek Bragt die wijst naar mogelijke zonneparken in Berkelland en Winterswijk, die in de buurt van Zwolle zouden worden aangelegd. Oost Gelre wil in 2030 energie-neutraal zijn en om die doelstelling te verwezenlijken wil het college maximaal 50 hectare aan landbouwgrond benutten voor de aanleg van zonneparken. Zo is er dinsdagavond tijdens de commissievergadering gesproken over het beoogde park aan de Hegemansweg. Binnenkort volgt er een inloopavond voor een park aan de Berkenhofweg.
PvdA-voorman Richard Klein Tank is uitgesproken over hoe zijn partij in de discussie staat: "Als politiek moet je achter de keuzes staan die je maakt. Dáár gaat het in deze kwestie om. We hebben als raad afspraken gemaakt." Klein Tank noemt zonneparken 'echt noodzakelijk' om de doelstelling voor 2030 te realiseren. "Kijk naar Winterswijk, dat het pas grootschalig aanpakt met een zonnepark van 60 hectare bij de Duitse grens." Jerry van der Meulen (D66) heeft gezien de weerstand in Zwolle zijn twijfels, maar de doelstelling om in 2030 energie-neutraal te zijn, geeft voor hem de doorslag.
Overige bezwaren
Uit de overige bezwaren komt onder meer naar voren dat er 667 handtekeningen liggen tegen de komst van zonneparken en dat het college eerst de schuren vol moet leggen met zonnepanelen om zo draagvlak te creëren. De gemeenteraad van Oost Gelre neemt 7 juli het besluit of de ontwikkeling van het zonnepark aan de Hegemansweg een vervolg kan krijgen.
Foto: Omroep Gelderland