Ulft, Netherlands

 

Tweede ster voor veiligheid in Bronckhorst

Als eerste gemeente in Nederland krijgt Bronckhorst woensdag de tweede ster voor het proces Veilig Buitengebied. Het gaat niet om behaalde kampioenschappen in het voetbal, maar om het bestrijden van criminaliteit in onder meer boerenschuren.
Jasper Hazelaar | 20 juli 2022 09:27 | Aangepast op 20 juli 2022 09:27
“Het romantische beeld dat alles op het platteland rustig en onder controle is, klopt maar deels en vraagt blijvende aandacht van ons allemaal”, aldus burgemeester Marianne Besselink. Het ‘romantische beeld’ is al vaker ruw verstoord. In onder meer Baak en Drempt werden de afgelopen jaren drugslaboratoria ontdekt, naast meerdere wietkwekerijen op plaatsen in het buitengebied. Bronckhorst zet daarom in op preventie. Bewoners moeten tips geven als zij iets opvallends zien en de gemeente werkt daarin samen met meerdere partijen.

Naast gemeenten zijn onder meer ondernemers, landbouworganisaties, veiligheidsdiensten en andere overheden betrokken bij het project. In Bronckhorst startte het proces in 2017, maar in 2019 werd ook een Achterhoekbrede campagne uitgerold met de slogan ‘Criminelen, kiek uut!’. Op basis van een driejaarlijkse toets zou Bronckhorst de tweede ster van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland eigenlijk in 2020 al krijgen, maar door corona en de oorlog in Oekraïne is de uitreiking uitgesteld tot dit jaar.

‘De eer is uniek’
Bronckhorst is de allereerste ontvanger van de tweede ster. “De gemeente heeft echt doorontwikkeld op Veilig Buitengebied”, meldt Vincent Leenders van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Hij wist onder meer op de online talkshow #KIEKUUT en het organiseren van de groene nacht, een gezamenlijke nachtdienst van verschillende handhavers. Inmiddels is tachtig procent van de Gelderse gemeenten begonnen met het proces 'Veilig Buitengebied'.

Uitreiking in Hengelo
De tweede ster voor dit proces wordt woensdag uitgereikt aan burgemeester Besselink. Dat gebeurt op het agrarisch innovatiecentrum De Marke in het buitengebied van Hengelo, waar in 2017 ook de eerste ster werd uitgereikt. “De slogan destijds was ‘samen de kar trekken’, we spreken nu van ‘de kar samen verder trekken’”, aldus Leenders. Toen was de plattelandsgemeente ook de eerste ontvanger van de veiligheidsster ‘Veilig Buitengebied’.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

drugs|drugsvangst|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Woning dicht in Groenlo door drugshandel

Een woning in Groenlo die in verband wordt gebracht met drugshandel is op last van burgemeester Anne...

Achterhoekse cocaïnelijn leidt naar Vlissingen

In navolging van de invallen in Silvolde en Megchelen heeft de politie deze week twee containers in ...

Drugsvangst van twee miljoen euro bij grens

Een 58-jarige Nederlander is dinsdag aan het begin van de avond tegen de lamp gelopen bij een grensc...

'Poes' kent nog veel alternatieven in regio

De gevaarlijke designerdruk 3MMC is nu ruim een half jaar verboden, maar werkt het ook? Politie en g...

Drugs gevonden bij woninginval in Groenlo

Een 47-jarige man uit Groenlo is deze week opgepakt na een woninginval waarbij verschillende soorten...

Drugs aangetroffen bij grenscontrole A12

Een man uit Albanië en een man uit Montenegro zijn woensdagavond tijdens een grenscontrole op de A1...