"De aanleiding voor het openen van de teststraat, was het vollopen van de reguliere teststraten", aldus Jan Kaak, vicevoorzitter van Industrie Belang Oude IJsselstreek. De ondernemersvereniging die samen met de Varsseveldse Industriële Vereniging (VIV) de teststraat in Ulft opzette. "Het gevolg was dat collega-ondernemers op zoek gingen naar alternatieven. Daarvan dachten wij: 'Dat moeten we aanpakken als collectief'." Personeel van Active Living voert de tests uit. Directeur Pim Kamps geeft aan dat er een verschil zit tussen de sneltest en de door de GGD gehanteerde PCR-test. De PCR-test werkt op basis van genetisch materiaal, terwijl de sneltest kijkt naar eiwitten die het virus dragen.
Volgens Kamps weet je met een sneltest of je op het moment van testen positief bent: "Maar je kunt niet zoveel zeggen over hoe de dagen ervoor eruit zagen, of de dagen na de test eruit gaan zien", legt Kamps uit. "Een PCR-test kan dat wel." Infectiearts Ashis Brahma van de GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft aan dat de PCR-test de 'gouden standaard' is: "Een sneltest is goed, maar soms is die vals negatief. Dat betekent dat je wel corona hebt, maar dat de uitslag negatief is. Dat is het nadeel van de sneltest, in het begin van de ziekte zie je het niet. Wij gaan voor de PCR-test, maar straks gaan we de sneltest wel in een keten inzetten."
Samenwerking met GGD
In de snelle teststraat krijgen geteste mensen na een korte zit in de wachtkamer een uitslag. Kamps geeft aan dat de GGD nauw betrokken is bij hun teststraten, zo worden onder meer alle afnemers van de testen opgeleid door de gezondheidsdienst: "We hebben nauw contact met hen over het doorgeven van uitslagen. Als iemand bij ons positief getest wordt op het coronavirus, geldt dat voor de GGD ook als een positieve test. Daarmee nemen we druk weg bij hen weg."
Kan nog beter
Brahma juicht die instelling toe, maar geeft aan dat het bij andere bedrijven nog beter kan: "Er zijn bedrijven die het heel goed melden, maar er zijn er ook die het niet doen. Dat is een punt van groei en een punt van aandacht. Hier moeten gemeenten eigenlijk het voortouw in nemen, zij kunnen goed in kaart brengen waar getest wordt."
Opschalen van testen in Oude IJsselstreek
Met de opening van de locatie in Varsseveld kunnen volgende week bijna honderd mensen per dag een sneltest krijgen. Dat betekent dat ook mensen van buiten de ondernemersverenigingen welkom zijn. "Alle bedrijven uit de gemeente en andere ondernemersverenigingen zijn van harte welkom", aldus Kaak. "VNO-NCW is van harte welkom, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs. Mochten andere partijen vast komen te zitten, dan zij ze bij onze locaties van harte welkom."
Foto: REGIO8