Ulft, Netherlands

Tweede coronaprik gezet in het Slingeland

De vaccinatiecampagne in Nederland komt in vergelijking met andere Europese landen langzaam op gaan. Toch waren er in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem donderdag mensen die al hun tweede prik kregen.
Jasper Hazelaar | 29 januari 2021 09:23 | Aangepast op 29 januari 2021 09:23
"Ik voel mij echt bevoorrecht dat wij de prik al krijgen", zegt longarts Hugo van Bergeijk tegenover Omroep Gelderland. In totaal krijgen 296 personeelsleden van het Slingeland de komende dagen hun tweede vaccinatie. Die tweede prik is belangrijk om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Van Bergeijk is één van de eerste Achterhoekers die hem krijgt. "Ik krijg hem niet zozeer voor mijzelf, maar vooral om mijn collega's en de patiënten te beschermen”, zegt de longarts. “Zelf ben ik nog relatief jong. Dus ik denk dat ik mezelf toch wel bevoorrecht mag noemen dat we hem mogen krijgen. Eén van de redenen is om het ziekteverzuim laag te houden in het ziekenhuis."

Begin januari zijn in het Slingeland de eerste prikken gezet. Van Bergeijk is één van de weinigen die na drie weken zijn tweede prik krijgt. Anderen krijgen de prik pas na zes weken. De vaccinatiecampagne verloopt allesbehalve snel wordt er al om geconcludeerd. "Dat is jammer, ik vind het moeilijk om daar een oordeel over te vellen, want ik denk wel dat het een logistiek heel ingewikkeld project is”, legt de longarts uit. “Maar we moeten wel de ingezette weg doorzetten, denk ik. Als je naar de landen om ons heen kijkt die verder op weg zijn, dan denk je wel dat er kansen gemist kunnen zijn. Ik denk dat we achteraf moeten kijken waar de pijnpunten liggen."

'Gedrag zal er niet door veranderen'
Over een week of twee moet het vaccin zijn werk gedaan hebben en dan moet de longarts goed beschermd zijn tegen het coronavirus. "Dat wil niet zeggen dat er voor mij andere maatregelen gelden”, zegt Van Bergeijk. “Mijn gedrag zoals dat nu is, zal niet veranderen." De longarts doelt hiermee op het afstand houden, de avondklok en de mondkapjesplicht. De arts kan misschien wel immuun zijn, maar dat zegt niet dat hij anderen niet meer zou kunnen besmetten: "Het is nog niet goed duidelijk of ik besmettelijk kan zijn voor de omgeving en ik denk ook dat eenduidigheid van de regels het belangrijkste is en het beste uit te voeren is.”

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Provincie voert maand lang onderhoud uit aan N317

Viggo Zweverink | 10 jun 2025 16:56

De Boetners brengt ode aan De Graafschap met nieuw clublied: ‘Gewoon recht voor de raap’

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | Mack Delleman | 10 jun 2025 14:16

Lees ook

Rollators in de polonaise: Reurpop nodigt honderden ouderen uit om feest te vieren

Zondagochtend veranderde Reurpop in Ruurlo even in een waar danspaleis voor de 65-plusser. Tientalle...

Nieuwe stakingen NS hebben geen gevolgen op het Achterhoekse spoor

Het NS-personeel gaat dinsdag 17 juni 2025 opnieuw staken. Dat laten de vakbonden VVMC en FNV weten....

Eigenaar treedt op tegen groeiende overlast in parkeergarage Doetinchem

Het pand met parkeergarage waar de MediaMarkt in Doetinchem gevestigd zat, is al geruime tijd vervui...

Bewoner naar ziekenhuis door zolderbrand in Doetinchem

Op de zolder van een woning in Doetinchem is zondagavond brand ontstaan. Een persoon is ter controle...

Suzan & Freek gaan deze zomer toch optreden: ‘Genieten is voor ons muziek maken’

Het Achterhoekse duo Suzan & Freek gaat deze zomer optreden, ondanks de ongeneeslijke ziekte van Fre...

Een keer rustige politieke week in Winterswijk: over aanpak lichthinder en vergroening winkelstraat kun je niet tegen zijn

Na roerige politieke weken, lijkt de rust in bestuurlijk Winterswijk weer teruggekeerd te zijn. Van ...