Ulft, Netherlands

Toekomstvisie voor zorg in regio in de pen

Zorgverzekeraar Menzis en regionale zorgpartijen willen over twee weken de toekomstvisie op de zorg in de Achterhoek presenteren, de zogenaamde Regiovisie. De basis voor dat richtinggevende zorgrapport is gelegd met een Regiobeeld, waarin met name de te verwachten knelpunten in de toekomstige zorg in de Achterhoek worden benoemd.
Regio8 | 20 mei 2020 10:50 | Aangepast op 20 mei 2020 10:50
“We zijn er met alle belanghebbenden in september 2018 mee begonnen om in 2030 voor alle Achterhoekers goede zorg te hebben”, zegt Rob Jaspers, bestuursvoorzitter van GGNet, tegenover Omroep Gelderland. Hij is daarnaast voorzitter van 'De Gezondste Regio', de thematafel van de Achterhoek Board, waarin onder anderen Achterhoekse bestuurders en ondernemers zitting hebben. De zorg in de regio kampt met meerdere knelpunten. Het aantal ouderen neemt toe, terwijl het aantal zorgmedewerkers evenals het aantal huisartsen volgens Omroep Gelderland terugloopt. Chronische ziekten als suikerziekte, dementie en beroerte komen in de Achterhoek vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Een deel van de zorg wordt nog opgevangen door naoberschap, maar juist die Achterhoekse burenhulp zal ook minder worden in de toekomst.

Menzis heeft, in samenwerking met de overige zorgpartijen, de toekomstige zorgproblematiek in de regio in kaart gebracht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS). Nu de knelpunten in beeld zijn gebracht, komen de mogelijke oplossingen aan bod in de Regiovisie. Die ziet 'als het meezit' op 4 juni het levenslicht. “Het is ingewikkeld, zo'n regiovisie voor de Achterhoek”, zegt Jaspers. “Het aantal chronische aandoeningen wordt groter dan elders in het land en door de ontgroening komen er problemen op de arbeidsmarkt. We moeten meer inzetten op preventie.”

'Gescheiden trajecten'
De toekomst van de ziekenhuiszorg maakt onderdeel uit van de toekomstvisie. In de Regiovisie komen de opties voor beide Achterhoekse ziekenhuizen aan bod; bijvoorbeeld twee gelijkwaardige ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk met eventueel verschillende disciplines of wellicht één nieuw ziekenhuis in Varsseveld. Wat Menzis betreft liggen alle opties open. “Het zijn gescheiden trajecten”, zegt Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis. “Wij richten ons op de ziekenhuiszorg in grote lijnen, niet op de stenen in de zorg. Maar Santiz zit ook aan tafel voor de Regiovisie. Misschien met een ander perspectief, maar het is belangrijk de zorg in de regio met elkaar te verbinden.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...

Griek Theodoridis gaat voor succes in de Achterhoek: ‘Alles is mogelijk dit seizoen’

Na Kostas Dedeletakis en Giannis Mystakidis is er nieuw Grieks bloed gearriveerd op De Vijverberg. D...

Geen frisdrank op Montferlandse scholen: kinderen tappen zelf water

Kinderen van vier basisscholen in de gemeente Montferland kunnen vanaf maandag zelf water tappen op ...

Weg direct achter Emmerichse Rijnbrug zes weken afgesloten

Een belangrijke route voor grensverkeer tussen de Achterhoek, Nijmegen en Noord-Limburg is vanaf van...

Man raakt gewond bij eenzijdig ongeval op Ruurloseweg bij Zelhem

Een man is maandagochtend gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Ruurloseweg bij Zelhem. De ...