“De processie is ontstaan vanuit de katholieke kerk”, vertelt organisator Anita ten Have. “Als je het één jaar niet meer door laat gaan dan mag het niet meer doorgaan, dus wij proberen het elk jaar door te laten gaan.” De werkgroep kerkgebouw Azewijn laat weten dat er in de toekomst voorafgaand aan de processie mogelijk geen officiële kerkdienst meer gegeven gaat worden, maar dat het geloof en het gebouw wel betrokken blijven. “Het wordt een processie voor een breder publiek”, vertelt Huub Baars, lid van de werkgroep. “Onderwerpen als: ‘hoe sta je in de wereld, hoe gaan we met elkaar om’, zullen veel aandacht krijgen.”
De organisatie is richting de tweehonderdste editie van de processie die volgend jaar wordt gehouden aan het nadenken over hoe het geloof op een moderne manier bij de processie betrokken kan blijven. Voor de inwoners van Azewijn is dit goed nieuws, want de traditie betekent veel voor hen. "Jong en oud doet hier mee", zegt kerkganger Jan de Lange. "Ik hoop dat dit nog jaren voort mag duren.” Ten Have beaamt dit: "Een groot gevoel van samenzijn", zo legt de organisator uit wat de processie betekent voor het dorp. "Het hoort echt bij Azewijn."
Plannen kerkgebouw
De werkgroep die gaat over het behoud van de kerk laat weten dat er het nodige gaat veranderen aan het huidige gebouw, in samenspraak met de inwoners. "Als je nu kijkt naar het gebouw dan zie je allemaal hoge kerkmuren", zo legt Baars uit. "We gaan de muren slopen en daar een open binnenruimte van maken zodat je naar binnen kunt kijken." Het doel is dat er een ontmoetingsplek ontstaat: "Waar mensen gezellig met elkaar een praatje kunnen maken. Verder kunnen culture verenigingen, zoals de muziek, gebruik maken van de kerk."
Naast de binnenruimte wordt ook de toren opgeknapt. Ondanks dat er geen diensten meer gegeven worden, blijft de kerk iets van het geloof behouden. "De bezinningsruimte houden we in stand", vertelt Baars. "Zodat mensen nog steeds kunnen bidden."
Foto: REGIO8