Ulft, Netherlands

 

Tienduizenden euro's schade na Nieuwjaar

In de Achterhoek is rond de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade aangericht aan onder meer straatmeubilair, speeltoestellen en een skatepark. Desondanks spreken de acht gemeenten over het algemeen van een rustige jaarwisseling.
Jasper Hazelaar | 7 januari 2022 09:52 | Aangepast op 7 januari 2022 09:52
De grootste schadepost in de regio heeft Doetinchem met ruim 56.000 euro, fors hoger dan de 32.000 euro schade van de vorige jaarwisseling. Met name de vernieling van het skatepark en een speeltoestel (21.000 euro) en het opblazen van vier ondergrondse afvalcontainers (11.000 euro) zorgen voor een flink kostenplaatje. Doetinchem is met het fors gestegen schadebedrag een uitzondering in de regio. In de overige Achterhoekse gemeenten wordt gesproken over een rustige jaarwisseling zonder opvallende stijgingen in de schadepost. Wel zou er, ondanks het landelijke verbod, meer vuurwerk zijn afgestoken dan vorig jaar. Dit gebeurde naast het carbidschieten dat op honderden plekken in de Achterhoek plaatsvond.

"Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken", vindt burgemeester Annette Bronvsoort van Oost Gelre. "Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald." De schade in haar gemeente bedroeg ongeveer tienduizend euro, vergelijkbaar met andere jaren. In de rest van de Achterhoek wordt eenzelfde beeld geschetst van een stabiele schadepost. In Oude IJsselstreek werden in totaal dertien verkeersborden vernield, evenals vijf afvalbakken. Ook werd een boom afgebroken. Er is volgens de gemeente sprake van iets meer schade dan vorig jaar, inclusief het opnieuw plaatsen van de objecten ruim 4.500 euro.

'Rustig'
In Montferland verliep de jaarwisseling volgens boa's 'rustig, afgezet tegen jaren zonder vuurwerkverbod'. Hoeveel schade er exact is aangericht, is nog niet bekend. In Berkelland (maximaal vijfduizend euro) en Aalten (vijfduizend euro) is de schadepost vergelijkbaar met andere jaren. In zowel Bronckhorst als Winterswijk laten woordvoerders weten dat de schade erg meeviel. In Winterswijk sneuvelden enkele afvalbakken en particuliere objecten, terwijl in Bronckhorst in totaal zes schadegevallen aan verkeersborden en prullenbakken bekend zijn.

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Achterhoek loopt uit voor vuurwerkverkoop

Vuurwerkverkopers in de Achterhoek verwachten drie dagen lang topdrukte in aanloop naar de jaarwisse...

Grootschalige vuurwerkcontroles langs A12 zorgen voor file

Zo'n veertig politiemensen, marechaussees, boa's en medewerkers van Rijkswaterstaat controleren vand...

950 kilo vuurwerk in beslag genomen bij controles langs A12

Bij de grootschalige vuurwerkcontroles langs de A12 van donderdag zijn tientallen voertuigen gecontr...

Honderden kilo's vuurwerk onderschept

Bij een grootschalige controle in het grensgebied van Nederland en Duitsland is zaterdag door de pol...

Doetinchemse buurt bakt oliebollen voor goede doelen

Met het einde van het jaar in zicht staan veel mensen oliebollen en appelbeignets te bakken, zo ook ...

Honderden carbidschieters in de Achterhoek

Op honderden plekken in de Achterhoek wordt rond de jaarwisseling weer carbid geschoten, maar dat ge...