Door af te schalen, maken de zorgorganisaties plek voor coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, maar nog niet zonder zorg naar huis kunnen. Zo heeft het ziekenhuis weer eerder plekken vrij voor nieuwe (corona)patiënten. Het gaat om de organisaties Azora, Buurtzorg, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire. "Het betekent concreet dat bepaalde vormen van niet-medisch noodzakelijke zorg niet of minder worden verleend. In delen van de Achterhoek is daar overigens al sprake van", stellen de zeven. Het wassen van mensen kan dan bijvoorbeeld minder gedaan worden.
Ook komt er weer een centrale corona-afdeling voor coronapatiënten in De Slingebeek in Gaanderen. Tijdens eerdere golven was hier een zorghotel, maar zo wordt het nu niet. "Dat was een samenwerking waarin alle vormen van zorg rondom corona bij elkaar kwamen. Het mooie wat we nu zien, is dat door alle vaccinaties een heel groot deel van die zorg die daar geleverd werd, niet meer nodig is", zegt Sensire-woordvoerder Arend Pleysier.
Ruimte maken
Pleysier vervolgt: "Nu gaan we hier ruimte maken voor patiënten die uit het ziekenhuis komen en toch nog een kortdurend verblijf in het verpleeghuis nodig hebben. Door gezamenlijk af te schalen is het mogelijk om de noodzakelijke zorg in de hele regio zo verantwoord mogelijk in te richten. Zorgverleners die hierdoor beschikbaar komen, worden ingezet voor zowel corona- als niet-coronapatiënten die afkomstig zijn uit het ziekenhuis en revalidatie-afdelingen van verpleeghuizen." De druk in de ouderenzorg komt omdat ook zij kampen met ziekte onder medewerkers en met corona-uitbraken in de verpleeghuizen. "Ook zijn er veel meer mensen die reguliere acute zorg nodig hebben dan in de eerste coronagolven."
'Code zwart' nabij
Er wordt ook gewerkt aan het scenario dat de verpleeghuis- en thuiszorg verder afgeschaald moet worden tot het absolute minimum, ofwel code zwart. Het zou op korte termijn al zover kunnen zijn, waarschuwen de zorgorganisaties. “Dat zijn zeer ingrijpende maatregelen voor mensen die afhankelijk zijn van zorg, en ook voor mantelzorgers op wie opnieuw een ingrijpend beroep wordt gedaan. Toch zien we deze gezamenlijke, gecoördineerde actie als de minst slechte benadering; door de druk zo goed mogelijk te verdelen, blijven we in staat acute zorg te leveren", meent bestuurder Marcel Duvigneau (Marga Klompé) namens de samenwerkende organisaties.
Hoogstnoodzakelijke zorg
Eerder deze vrijdag waarschuwden de landelijke brancheorganisaties ook al dat alleen de hoogstnoodzakelijke huisartsenzorg en wijkverpleging op dit moment nog te doen is. "Huisartsen en hun team, (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden zetten alles op alles om de hoogstnoodzakelijk zorg goed te blijven verlenen. Dit kan alleen als we een deel van de normale zorg uitstellen, niet verlenen of minder intensief verlenen", schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ in een gezamenlijke boodschap.
PatiëntenstopDe zorg is namelijk een samenhangend geheel, leggen de organisaties uit. Als de ziekenhuizen vol liggen, dan heeft dat direct invloed op de drukte in de huisartsenzorg, wijkverpleging en verpleeghuizen. Eerder moest Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen al een patiëntenstop instellen, onder meer omdat tientallen patiënten die goed genoeg waren om het ziekenhuis te verlaten, nog op een plek voor thuiszorg en in de verpleeg- of verzorgingshuizen wachtten. De ziekenhuizen in de Achterhoek laten weten de stap van de thuiszorgorganisaties te steunen.
Foto: REGIO8 (archief, zorghotel Slingebeek)