“Het geeft geen goed beeld van de bakkerswereld”, vindt Ebbers, die donderdag
een bericht over het onderwerp plaatste op Facebook. “Voor zijn bakkerij geldt het misschien, maar je moet niet spreken over de hele branche.” De Terborgenaar schetst een tweedeling tussen bakkers die hun producten in een eigen winkel verkopen en bedrijven die aan meerdere locaties leveren, zoals Berntsen. “Als je gewoon in je eigen plaats verkoopt, hoeft het nachtelijk werken niet”, zegt Ebbers, die met behulp van de ‘remrijskast’ al jaren in de ochtenduren zijn brood klaarmaakt voor de verkoop. Zijn werkdag loopt van 04.30 uur ’s ochtends tot ongeveer 13.30 uur in de middag.
Berntsen herkent het verhaal van Ebbers: “Maar bij ons komen de eerste chauffeurs al voor 06.00 uur langs om de broden vanuit Didam naar Arnhem, tot Hengelo, tot Terborg te rijden.” Met zijn plan om het bakken te verplaatsen naar de dag richt hij zich vooral op de consument: “Wij gaan er vanuit dat we de klant moeten heropvoeden”, zegt Berntsen, die wel praktische obstakels ziet: “We leveren ook aan supermarkten, dus mijn plan heeft nog wel wat voeten in de aarde.”
‘Niet altijd het negatieve zien’De bakker uit Didam hoopt met de verplaatsing van werktijden het bakkersvak interessanter te maken voor jongeren, maar volgens Ebbers hoeft dat niet: “Wij zijn bijna altijd in de middag klaar. Dan kon ik, toen de kinderen nog klein waren, na werk gelijk door naar de zwemles. Je moet niet altijd het negatieve zien, maar juist de positieve dingen van het vak opzoeken. Er wordt altijd gehamerd op vroeg beginnen, maar 04.30 uur ’s ochtends is heel anders dan 01.30 uur ’s nachts.”
Foto: REGIO8