Ulft, Netherlands

 

Ter Horst dreigt vergunning kwijt te raken

Gelderland en Overijssel willen de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst uit Varsseveld intrekken. Ook worden lopende aanvragen door de provincies afgekeurd omdat ze vermoeden dat er een groot risico is dat het bedrijf criminele activiteiten uitvoert.
Tim Rondeel | 22 april 2022 12:23 | Aangepast op 22 april 2022 12:23
Het bedrijf, met vestigingen in beide provincies, heeft zes weken de tijd om te reageren. "Uit het onderzoek komt naar voren dat er een ernstig gevaar is dat het bedrijf de vergunningen zal gebruiken voor criminele doeleinden", laat de Provincie Gelderland weten. "Daarbij gaat het vooral om de aansturing van het bedrijf en niet om de medewerkers of de locatie." Het onderzoek is aan de hand van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) gehouden. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er sprak is van een 'ernstig gevaar' op criminele activiteiten. "Als er sprake is van een ernstig gevaar, zoals bij dit bedrijf het geval is, kan een bestuursorgaan consequenties verbinden aan de vergunning", aldus de provincie.

Vanwege de geheimhoudingsplicht kan Gelderland niet verklaren van welke feiten en omstandigheden sprake is. "Door bestuurlijke maatregelen te nemen, zoals dwangsommen en extra controles, is de afgelopen jaren geprobeerd het bedrijf op het juiste spoor te krijgen. Het bedrijf heeft aanpassingen gedaan, maar de zorgen over naleven van de regels en daarmee de risico’s voor volksgezondheid vanwege brandgevaar en milieuverontreiniging, blijven", aldus de provincie.

Oude IJsselstreek steunt besluit
De gemeente Oude IJsselstreek laat in een gezamenlijke statement met het Hof van Twente, waar Ter Horst een nevenvestiging heeft, weten het besluit van de provincie te steunen. "Dit neemt niet weg dat we ons realiseren dat dit ontwerpbesluit van de provincies de medewerkers van het bedrijf en de samenleving raakt", aldus burgemeester Otwin van Dijk "We begrijpen dat het besluit vragen en zorgen oproept. Ook bij andere betrokkenen als leveranciers en afnemers van het bedrijf. Veel vragen zijn op dit moment echter nog niet te beantwoorden."

'Onredelijk en onevenredig'
Ter Horst laat in een persverklaring weten dat er geen rekening wordt gehouden met de lopende juridische procedure en noemt het intrekken van de vergunningen een 'onredelijk en onevenredig voornemen'. "Mocht het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland onverhoopt toch bij haar besluit blijven, dan rest ons niet anders dan hiertegen beroep in te stellen. Zo nodig tot aan de Raad van State", aldus de afvalverwerker.

Inval
Vorig jaar werden een medewerker en een bestuurder van het afvalbedrijf nog verdacht van het vervalsen van handtekeningen en het leiding geven aan vervalsingen. Dit kwam naar voren na een grote inval bij het bedrijf in 2018.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Ter Horst|

Meest gelezen

Bussen en treinen gaan vaker rijden in Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 dec 2022 13:33

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Afvalverwerker ontdaan door aantijgingen

Donkere wolken hangen boven het afvalverwerkingsbedrijf Ter Horst nu de provincie de vergunningen in...

Afvalbedrijf Ter Horst al langer omstreden

De provincie Gelderland liet dinsdag weten dat het de vergunningen van afvalverwerker Ter Horst uit ...