“Dat betekent dat wij de volgende fase in kunnen”, laat omgevingsmanager Imre Snippert van TenneT weten. In eerste instantie richt TenneT zich op de realisatie van een acht meter hoge opslaghal, daarvoor wordt een verklaring van geen bedenkingen gevraagd aan de gemeenteraad. De netbeheerder hoopt dit jaar nog te starten met de aanleg daarvan. In de hal worden onder meer bouwhekken, transformatoren en onderdelen opgeslagen. “Deze onderdelen kunnen worden ingezet bij calamiteiten om zo grootschalige en langdurige stroomstoring zoveel mogelijk te beperken”, aldus de netbeheerder.
Als voorwaarde stelt de gemeente dat omwonenden mee worden genomen in de landschappelijke inpassing. Zij maakten hun zorgen eerder duidelijk met een handtekeningenactie die door 66 personen werd ondertekend. Dit proces is volgens Snippert al opgestart, woensdag bezochten buurtbewoners samen met onder meer een ecoloog de locatie. “Door onze ecoloog wordt nu een landschappelijk inpassingsplan gemaakt, dat bespreken we vervolgens met de buurt”, vertelt de omgevingsmanager, die aangeeft dat het daarbij onder meer gaat om de kleur van de opslaghal en het opleidingscentrum. “We willen ze dezelfde kleur maken om zo rust en eenheid uit te stralen.”
OpleidingscentrumIn 2022 moet het opleidingscentrum, waarvan de hoogste hal veertien meter is, worden gebouwd. Hier kunnen dagelijks acht mensen worden opgeleid. Dat is volgens het bedrijf nodig vanwege de krapte op de arbeidsmarkt met betrekking tot technisch personeel. “Daarnaast sluiten de plannen voor een kenniscentrum uitstekend aan bij de ambities van onder andere de gemeente Bronckhorst om de technische sector in de regio Achterhoek een impuls te geven”, schrijft TenneT. Mogelijk wordt er in de toekomst verbinding gezocht met lokale middelbare scholen en het Graafschap College.
Foto: TenneT