In juli 2018 woedde er een zeer grote brand bij Ter Horst"Het bedrijf heeft heel veel vergunningen, Ter Horst is niet over het totaal heen gegaan, maar veel afval lag door elkaar", geeft gedeputeerde Peter Drenth als verklaring voor het overschot bedrijfsafval. "Bedrijfsafval tussen bouwafval. Dan ga je over bepaalde hoeveelheden heen." Onder bedrijfsafval vallen bijvoorbeeld kantoorproducten, tapijten, papier en karton. Naar nu blijkt lag er 10.000m3 bedrijfsafval, terwijl daar volgens de provincie maar 500m3 mocht liggen. Uit documenten blijkt dat het bedrijf niet vindt dat het twintig keer de toegestane hoeveelheid heeft overschreden. Zij waren van mening dat binnen bepaalde categorieën afval kon worden uitgewisseld. Als je van het één te weinig hebt en van het ander teveel, heft dat elkaar op.
Op vragen van Omroep Gelderland wil het bedrijf alleen schriftelijk reageren. "Hoeveel bedrijfsafval er lag en of er inderdaad meer heeft gelegen dan de vergunde hoeveelheid is onderwerp van discussie geweest met het bevoegd gezag", aldus Ter Horst. "De vergunning biedt op dit punt ruimte voor discussie." Volgens Drenth is de vergunning onoverzichtelijk geworden door de groei. "Dit zie je overal. Je vraagt iets aan en krijgt een vergunning. Dan ontwikkelt een bedrijf en krijg je nieuwe vergunningen. Voor bedrijfsafval, chemisch afval, huishoudelijk afval. Een keur aan vergunningen en als je dat optelt, dan wordt het onoverzichtelijk."
AfsprakenEn dan is een nieuwe alomvattende vergunning nodig: een revisievergunning. Die is op dit moment
in de maak. Kort na de brand maakte de provincie afspraken met het bedrijf. Tijdelijke werkafspraken. In eerste instantie mocht het bedrijf 1600m3 bedrijfsafval opslaan, in 2019 werd dat 2500m3. Dat afval mocht alleen nog binnen worden opgeslagen. Die afspraken gelden nu nog. Ter Horst laat in de schriftelijke reactie weten dat aan deze afspraken wordt voldaan.
De brand woedde in
juli 2018 bij afvalbedrijf Ter Horst. Er waren metershoge vlammen te zien en er was veel zwarte rook. Tien woningen aan de Sinderenseweg werden ontruimd. Na de brand sommeerde de provincie het bedrijf om het afval weg te werken.
Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl