Ulft, Netherlands

Succesvolle proef met medicijnresten bij SKB

De proef die de afgelopen jaren werd uitgevoerd om medicijnresten uit het afvalwater te halen bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is volgens het waterschap zeer succesvol. Door inzet van technologie lukte het om minstens tachtig procent van de medicijnresten uit het water te verwijderen.
Jasper Hazelaar | 8 maart 2021 12:07 | Aangepast op 8 maart 2021 12:07
“Binnen de pilot is uitgebreid onderzocht of de zuiveringstechniek bij ziekenhuizen effectiever en rendabeler kan”, laat het Waterschap Rijn en IJssel weten over de proef. “Dat blijkt te kunnen!” Twee jaar geleden werd een container geplaatst op het terrein van het SKB als start van de proef. Met gebruik van ozon en UV-technologie lukte het om meer dan tachtig procent van de medicijnresten uit het water te halen. Voor resten van antibiotica en röntgencontravloeistoffen lag het afbraakpercentage nog hoger. Het behandelde afvalwater stroomt vervolgens door naar de rioolwaterzuivering.

Volgens het waterschap zijn medicijnresten in het oppervlaktewater een groeiend probleem. Het groeiende gebruik van medicijnen was reden om de proef te starten. “Momenteel gaat al het afvalwater van ziekenhuizen via het riool naar rioolwaterzuiveringen, die dit water zuiveren voordat het in de beken en rivieren belandt”, laat het waterschap weten. “Hiermee voorkom je echter niet dat een deel van de medicijnresten toch in het oppervlaktewater terecht komt.”

Landelijke aanpak
De pilot in Winterswijk maakt onderdeel uit van de landelijke ketenaanpak ‘medicijnresten uit water’. Het Rijk werkt hierbij samen met onder meer waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven en de farmaceutische industrie. “Naar verwachting zal de concentratie van medicijnresten in het watermilieu toenemen”, schrijft het waterschap. “Ze vormen daar een bedreiging voor de ecologische waterkwaliteit en de drinkwaterbereiding.”

Uitbreiding in Winterswijk
De bij het SKB geteste zuiveringsmethode is volgens het waterschap toepasbaar bij ziekenhuizen en voor rioolwaterzuiveringen. “In Winterswijk wordt er bijvoorbeeld een uitbreiding gebouwd op de rioolwaterzuivering”, laat het waterschap weten. “Daarmee worden medicijnresten verwijderd, maar ook een waterkwaliteit geleverd die een mogelijkheid biedt om een bijdrage te leveren aan droogteproblematiek in de regio.”

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Annemiek Jetten tijdelijk aan het roer als burgemeester van Winterswijk

Annemiek Jetten (61) is maandag door commissaris van de Koning Daniël Wigboldus officieel beëdigd al...

Fonteintjes in Doetinchems plantsoen stonden tijdelijk droog: dit is waarom

Het Mark Tennantplantsoen is voor jong en oud een bekende plek om even af te koelen bij de fonteintj...

Twee gezochte mannen opgepakt bij grenscontrole op A3 bij Elten

De federale politie, Bundespolizei (BPOL), heeft vrijdag 20 juni twee mannen aangehouden bij grensco...

Van Woodstock naar zorg met wifi: zo denkt de Achterhoek over hoe we oud worden

Wie zorgt er straks voor wie? De Achterhoek tast nieuwe vormen voor ouderenzorg af. Wat moeten we? W...

Powerful Ageing moet Bronckhorster zorgkosten drukken en ouderen versterken

De begroting van Bronckhorst is sluitend voor 2026, maar voor de jaren hierna dreigen flinke tekorte...

’s-Heerenbergse loopt estafetteloop naar Amsterdam voor kankeronderzoek

Charity uit ’s-Heerenberg loopt zaterdag 28 juni een estafetteloop naar het Antonie van Leeuwenhoekz...