Ulft, Netherlands

Succesvolle proef met medicijnresten bij SKB

De proef die de afgelopen jaren werd uitgevoerd om medicijnresten uit het afvalwater te halen bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is volgens het waterschap zeer succesvol. Door inzet van technologie lukte het om minstens tachtig procent van de medicijnresten uit het water te verwijderen.
Jasper Hazelaar | 8 maart 2021 12:07 | Aangepast op 8 maart 2021 12:07
“Binnen de pilot is uitgebreid onderzocht of de zuiveringstechniek bij ziekenhuizen effectiever en rendabeler kan”, laat het Waterschap Rijn en IJssel weten over de proef. “Dat blijkt te kunnen!” Twee jaar geleden werd een container geplaatst op het terrein van het SKB als start van de proef. Met gebruik van ozon en UV-technologie lukte het om meer dan tachtig procent van de medicijnresten uit het water te halen. Voor resten van antibiotica en röntgencontravloeistoffen lag het afbraakpercentage nog hoger. Het behandelde afvalwater stroomt vervolgens door naar de rioolwaterzuivering.

Volgens het waterschap zijn medicijnresten in het oppervlaktewater een groeiend probleem. Het groeiende gebruik van medicijnen was reden om de proef te starten. “Momenteel gaat al het afvalwater van ziekenhuizen via het riool naar rioolwaterzuiveringen, die dit water zuiveren voordat het in de beken en rivieren belandt”, laat het waterschap weten. “Hiermee voorkom je echter niet dat een deel van de medicijnresten toch in het oppervlaktewater terecht komt.”

Landelijke aanpak
De pilot in Winterswijk maakt onderdeel uit van de landelijke ketenaanpak ‘medicijnresten uit water’. Het Rijk werkt hierbij samen met onder meer waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven en de farmaceutische industrie. “Naar verwachting zal de concentratie van medicijnresten in het watermilieu toenemen”, schrijft het waterschap. “Ze vormen daar een bedreiging voor de ecologische waterkwaliteit en de drinkwaterbereiding.”

Uitbreiding in Winterswijk
De bij het SKB geteste zuiveringsmethode is volgens het waterschap toepasbaar bij ziekenhuizen en voor rioolwaterzuiveringen. “In Winterswijk wordt er bijvoorbeeld een uitbreiding gebouwd op de rioolwaterzuivering”, laat het waterschap weten. “Daarmee worden medicijnresten verwijderd, maar ook een waterkwaliteit geleverd die een mogelijkheid biedt om een bijdrage te leveren aan droogteproblematiek in de regio.”

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Politie smoort scootermeeting in Wehl snel in de kiem

De politie heeft zondagmiddag een geplande scootermeeting op het A18 Bedrijvenpark in Wehl snel aan ...

Auto belandt op zijn kant in de sloot nabij Halle

Een automobilist is zondagochtend met zijn voertuig in een sloot terechtgekomen. De bestuurder bleef...

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...