Ulft, Netherlands

 

Subsidiebeleid kost Spektakeltoer de kop

Regio8 | 24 juni 2016 14:13 | Aangepast op 27 november 2021 12:57

“Heel jammer, maar we konden eigenlijk niet anders”, zegt organisator Hans Keuper. Het subsidiebeleid van de gemeente vereist dat de aanvragen voor evenementen in het derde kwartaal, binnen zijn voor 1 juli. Dat geldt dus ook voor de Achterhoek Spektakeltoer, dat dit jaar op 7 augustus zou plaatsvinden op het DRU Complex in Ulft. “Je hoort daardoor pas een maand voor het evenement of je dat geld wel of niet krijgt”, aldus Keuper. Wethouder Peter van de Wardt sprak dit tijdens de raadsrotonde tegen. “We kunnen niet een toezegging doen op basis van ‘zoveel krijgt u’, maar we hebben wel gezegd dat ze in aanmerking komen voor een subsidie.”

“Wij moeten kunnen aantonen dat we dat geld hebben, want anders kunnen we geen contracten tekenen”, vervolgt Hans Keuper. “Die onzekerheid was voor een aantal artiesten al reden om te zeggen dat ze niet bij ons kwamen.” Het college van Oude IJsselstreek wil voorkomen dat de Achterhoek Spektakeltoer een voorkeursbehandeling krijgt. “We begrijpen de noodoproep van de Achterhoek Spektakeltoer, maar daarnaast zijn er nog een aantal grote evenementen in het derde kwartaal in Oude IJsselstreek die ook grote organisaties met zich meebrengen. En wij zouden het op dit moment niet redelijk vinden als we deze organisatie nu wel iets toe zouden zeggen en die anderen niet”, zegt Van De Wardt.

Discussie over Spektakeltoer nog niet voorbij

De organisatie van de Spektakeltoer heeft jarenlang geen problemen gehad met de gemeente. “Oude IJsselstreek heeft het altijd fantastisch gedaan, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar het beleid zoals het nu is werkt niet, want je moet minimaal een half jaar van tevoren artiesten kunnen boeken.” Ook wethouder Peter van de Wardt vindt dat het dit jaar niet goed is gegaan. “Het heet niet voor niets de Achterhoek Spektakeltoer, van oorsprong door acht gemeenten georganiseerd. Wij zijn in de jaren dat het alleen in Oude IJsselstreek gebeurde, altijd vrij coulant geweest. Niet alleen als het om geld ging, maar ook voor andere oplossingen voor de Achterhoek Spektakeltoer. Dus ik heb er een tikkeltje moeite mee hoe er nu dingen op scherp worden gezet door de organisatie. Daarvan denk ik, er had ook een andere manier van communicatie kunnen plaatsvinden.”

Foto: Achterhoek Spektakeltoer

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Syriërs gepakt na vluchtpoging bij de grens

De bestuurder van een Duits busje is maandagavond opgepakt op verdenking van mensensmokkel. Hij ve...

Wildpark over de grens heet otter welkom

Voor het eerst in twee jaar tijd is er in Wildpark Anholter Schweiz over de grens bij Gendringen ee...

Snelweg A12 meerdere nachten afgesloten

De snelweg A12 gaat eind deze maand en begin december enkele nachten dicht vanaf Zevenaar richting...

Eerste Achterhoekse Pride Maand in 2022

De klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk wil de maand juni volgend jaar met ee...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Orion zonder winst uit voorbereiding

De volleyballers van Active Living Orion kijken terug op twee nederlagen in de voorbereiding op de t...