Ulft, Netherlands

Subsidiebeleid kost Spektakeltoer de kop

Regio8 | 24 juni 2016 14:13 | Aangepast op 27 november 2021 12:57

“Heel jammer, maar we konden eigenlijk niet anders”, zegt organisator Hans Keuper. Het subsidiebeleid van de gemeente vereist dat de aanvragen voor evenementen in het derde kwartaal, binnen zijn voor 1 juli. Dat geldt dus ook voor de Achterhoek Spektakeltoer, dat dit jaar op 7 augustus zou plaatsvinden op het DRU Complex in Ulft. “Je hoort daardoor pas een maand voor het evenement of je dat geld wel of niet krijgt”, aldus Keuper. Wethouder Peter van de Wardt sprak dit tijdens de raadsrotonde tegen. “We kunnen niet een toezegging doen op basis van ‘zoveel krijgt u’, maar we hebben wel gezegd dat ze in aanmerking komen voor een subsidie.”

“Wij moeten kunnen aantonen dat we dat geld hebben, want anders kunnen we geen contracten tekenen”, vervolgt Hans Keuper. “Die onzekerheid was voor een aantal artiesten al reden om te zeggen dat ze niet bij ons kwamen.” Het college van Oude IJsselstreek wil voorkomen dat de Achterhoek Spektakeltoer een voorkeursbehandeling krijgt. “We begrijpen de noodoproep van de Achterhoek Spektakeltoer, maar daarnaast zijn er nog een aantal grote evenementen in het derde kwartaal in Oude IJsselstreek die ook grote organisaties met zich meebrengen. En wij zouden het op dit moment niet redelijk vinden als we deze organisatie nu wel iets toe zouden zeggen en die anderen niet”, zegt Van De Wardt.

Discussie over Spektakeltoer nog niet voorbij

De organisatie van de Spektakeltoer heeft jarenlang geen problemen gehad met de gemeente. “Oude IJsselstreek heeft het altijd fantastisch gedaan, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar het beleid zoals het nu is werkt niet, want je moet minimaal een half jaar van tevoren artiesten kunnen boeken.” Ook wethouder Peter van de Wardt vindt dat het dit jaar niet goed is gegaan. “Het heet niet voor niets de Achterhoek Spektakeltoer, van oorsprong door acht gemeenten georganiseerd. Wij zijn in de jaren dat het alleen in Oude IJsselstreek gebeurde, altijd vrij coulant geweest. Niet alleen als het om geld ging, maar ook voor andere oplossingen voor de Achterhoek Spektakeltoer. Dus ik heb er een tikkeltje moeite mee hoe er nu dingen op scherp worden gezet door de organisatie. Daarvan denk ik, er had ook een andere manier van communicatie kunnen plaatsvinden.”

Foto: Achterhoek Spektakeltoer

Lees ook

Hoveniers weken druk voor drie dagen tuinbeurs in Ulft

Al twee weken zijn meerdere hoveniers druk aan het werk in de SSP-hal in Ulft om hun mooiste tuin te...

Vraag neemt toe, Doetinchem wil een nieuw bedrijventerrein

Op de bedrijventerreinen in Doetinchem is bijna geen kavel meer vrij en dat is reden voor de gemeent...

Plork-zanger zoekt steun voor ernstig zieke vriendin in briefvorm

De frontman van de Berkellandse muziekgroep Plork en de Aannemers, Marijn de Zeeuw, roept fans en an...

Nachtelijke afsluiting A18 bij Didam voor berging vrachtwagen

De snelweg A18 bij Didam was vanaf dinsdagavond tot in de nacht in één richting afgesloten voor het ...

Vrachtwagenchauffeur overvallen op industrieterrein Gendringen

Op het Industrieterrein in Gendringen is woensdagochtend vroeg een vrachtwagenchauffeur met geweld o...

Snelweg A18 bij Didam wordt afgesloten voor bergen vrachtwagen

De snelweg A18 bij Didam wordt dinsdagavond meerdere uren in één richting afgesloten. De vrachtwagen...