Ulft, Netherlands

Stuwen voorkomen droogte in Achterhoek

Dankzij tientallen stuwtjes in beken en slootjes en het natte voorjaar valt het op dit moment mee met de droogte in de Achterhoek. Het Waterschap Rijn en IJssel is blij met de hulp van boeren en andere grondeigenaren die de droogtestuwen gebruiken.
Regio8 | 17 juni 2021 13:23 | Aangepast op 17 juni 2021 13:23
André Ormel is melkveehouder in Lintelo. Samen met zijn moeder en vrouw runt hij een melkveebedrijf. Ze hebben tachtig koeien en ongeveer vijftig hectare grond. De afgelopen jaren had André veel last van de droge en hete zomers. "We hadden weinig voer onze koeien omdat de grasopbrengsten veel lager waren en dat kost veel geld", zo zegt André tegen Omroep Gelderland. "Daarnaast zag je nog wel eens in het voorjaar dat in natte periodes de sloot vol met water stond. En als het dan een paar dagen droog was en je kwam weer terug bij die sloot, dan was het water weg. En dan denk: je waar is dat water gebleven?" André hoort over de droogtestuwtjes die waterschap Rijn en IJssel plaatst in boerensloten en besluit mee te doen samen met boeren naast hem. "Je moet dat wel samen doen, want anders werkt het niet", zo vertelt hij.

In de herfst hebben ze stuwtjes in de sloten gekregen. En dat betekent dat ze er een 'taak' bij hebben gekregen. In de stuwtjes zitten namelijk houten planken. Afhankelijk van de hoeveelheid water moet er een plank uit of in. Het doel is om zoveel mogelijk water vast te houden. En dat betekent dat de boeren regelmatig een ronde langs de sloten doen. "Nu staat het water best laag, maar ik doe er deze week toch een plank bij in. Als die regenbuien die verwacht worden inderdaad gaan vallen, dan kan ik dat water namelijk vasthouden in mijn sloot."

Veel animo onder boeren

De boeren zien dat het werkt. "Je houdt nu het water vast en dat infiltreert in de grond. Als je kijkt naar de sloten die geen stuwtje hebben, dan zie je dat die droog staan." André en zijn buren zijn niet de enige boeren in de Achterhoek die mee doen. Waterschap Rijn en IJssel heeft inmiddels ruim 100 stuwtjes in boerensloten geplaatst. "In de Achterhoek is animo vrij groot", zegt Daniël Nieuwenhuis van het waterschap. Hij praat met de boeren in het gebied en bekijkt per situatie wat de mogelijkheden zijn. "We hopen deze zomer de gesprekken (na corona) weer op te pakken. Er staan nog zo'n 200 boeren te trappelen die mee willen werken."

Vertrouwen in deze zomer

Er zijn ook aandachtspunten. Zo bleek er afgelopen winter zoveel water te zijn dat de weilanden onder water stonden. In een bouwland moest mais opnieuw worden ingezaaid. Volgens de boeren is het belangrijk dat het waterschap op dat moment snel handelt en zorgt dat het water afgevoerd wordt. "Het is belangrijk om te horen waar verbeterpunten", zegt Daniël Nieuwenhuis. "Dan kunnen wij als waterschap daar iets aan doen." De boeren zien op gezette tijden graag een flinke regenbui, maar dat heb je niet in de hand. Door de stuwtjes zien ze de komende zomer wel vol vertrouwen tegemoet.

Foto: REGIO8

Lees ook

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...

Het mag van de burgemeester constructiever en zakelijker in de Lochemse raadszaal

ACHTERGROND / Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het is een cliché dat opgeld doet voor de gemeenteraa...

Bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen afgebrand

Een bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen heeft in de nacht van maandag op dinsdag vlam...

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...