Ulft, Netherlands

Studenten laten historie Groenlo herbeleven

Archeologiestudenten van het Saxion in Deventer proberen op verschillende manieren toeristen te helpen bij het herbeleven van de historie van Groenlo. Dat doen ze onder meer met gele koeken met daarop '1627 Frederik Hendrik'.
Domien Esselink | 15 april 2022 11:11 | Aangepast op 15 april 2022 11:11
De 69 studenten, afkomstig uit heel Nederland, lichten op de door hen zelf ingerichte stands hun ontwerpen toe. "We zijn bij Erve Kots geweest", zegt Johan Broersma. Samen met Luca Esselink probeert hij het legerkamp van Frederik Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog te verbeelden. Hij laat de gele koeken door de lokale bakker in het Friese Kollum bakken. "Ja, dat heeft hij gratis gedaan." Behalve het kamp bij Erve Kots zijn er stands van de Engelse Schans, het legerkamp van Ernst Casimir, Het Groot Hoornwerk, het Vrömdenkerkhof (vreemdenkerkhof) en een droebelboerderij in Zieuwent.

De 69 studenten, verdeeld over zestien groepen, maakten de ontwerpen op uitnodiging van Oost Gelre. "Misschien zit er werk tussen dat ze in het echt neer kunnen zetten", zegt docent Lize Noorda van het Saxion in Deventer. Peter Ballast is namens de gemeente kartrekker van het project: "Ik heb inmiddels drie stands bekeken en er zit verschil in de mate van de uitwerking. Deze opzet is nieuw en die gaan we eerst evalueren. Volgend jaar vragen we de studenten misschien wel voor 10.000 euro iets nieuws voor een locatie te bedenken en dan zoeken we het beste ontwerp eruit."

Zit- en rustplaats
Bij de stand van Het Groot Hoornwerk krijgt Ballast van de studenten te horen dat ze daar een zit- en rustplaats in gedachten hebben met een mini-uitvoering van de circumvallatielinie (verdedigingslinie rond Groenlo tijdens de Tachtigjarig Oorlog). Hij veert verrast op als hij hoort dat een soortgelijke toeristische rustplaats in Denemarken jaarlijks 87.000 toeristen trekt.

Bordjes bij holes
Bij de stand van het legerkamp van Frederik Hendrik denken beide studenten kleinschaliger. Ze willen het voormalige kamp markeren met panelen en willen iets doen met de belendende boerengolfbaan. "We willen bij de holes bordjes plaatsen met weetjes van het legerkamp, zodat de deelnemers al lopend het verhaal kunnen lezen", aldus Luca Esselink.

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Zoektocht naar vermiste tamandua nog altijd in volle gang in Eibergen

Met man en macht en met behulp van zoekhonden, warmtecamera's en drones wordt nog altijd naar de ont...

Ulftse kinderen vieren tachtig jaar vrijheid op acht meter hoogte

Geen rekenen of spelling dinsdag en woensdag voor basisschoolkinderen uit Ulft. Het klaslokaal wordt...

Achterhoek presenteert nieuwe woningdeal: 'We investeren in de leefbaarheid'

De Achterhoek heeft een nieuwe woningdeal opgesteld voor meer woningbouw dan eerder beoogd. In de vo...

Feestzaal Spilman verdwijnt voorgoed uit Beltrum: ‘Eeuwig jammer, maar de jeugd wil hier wonen’

Waar vroeger honderden mensen feestvierden, klinken nu het breken van puin van een sloopkraan en de ...

Rollators in de polonaise: Reurpop nodigt honderden ouderen uit om feest te vieren

Zondagochtend veranderde Reurpop in Ruurlo even in een waar danspaleis voor de 65-plusser. Tientalle...

Nieuwe stakingen NS hebben geen gevolgen op het Achterhoekse spoor

Het NS-personeel gaat dinsdag 17 juni 2025 opnieuw staken. Dat laten de vakbonden VVMC en FNV weten....