Ulft, Netherlands

Structureel geld voor Gezinsmaatjes in Montferland

Het traject Gezinsmaatjes, waardoor gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken worden geholpen, krijgt structurele financiering van de gemeente Montferland. Gezinsmaatjes wordt uitgevoerd door de stichting Welcom.
Charlotte van de Kant | 15 september 2022 17:06 | Aangepast op 15 september 2022 17:06
“Het loopt heel goed”, geeft wethouder Ingrid Wolsing aan. “De vrijwilligers gaan naar een gezin toe die ondersteuning nodig heeft. Wat dat is, verschilt per gezin.” In totaal zijn er ongeveer twintig gezinnen die deelnemen aan het traject. Ook Chantal Kuipers van Welcom geeft aan dat het goed gaat: “Dat is ook de reden dat we nu gestructureerde subsidie krijgen. Dat is voor ons heel fijn, want dan kunnen wij mensen blijven helpen om ontlast te worden binnen het gezin.” Gezinsmaatjes is vier jaar geleden begonnen als een pilot, toen nog met subsidie van onder andere Stichting Het Gasthuis Bergh. Volgens Wolsing is het een belangrijk project: “Je kunt hiermee zorgtrajecten voorkomen, het voordeel van Gezinsmaatjes is dat het meestal kortdurend is en in huis gebeurt.” Om mee te doen aan Gezinsmaatjes is geen indicatiestelling nodig.

Bij Welcom worden matches gemaakt tussen de vrijwilligers en de gezinnen met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Het gezinsmaatje biedt onder andere hulp bij opvang binnen het gezin en kan vragen beantwoorden. “Autisme is best wel een groot thema binnen het traject”, vertelt Kuiper. “Er zijn toch wel veel gezinnen die worstelen in de opvoeding van een kind met autisme, dan is het toch fijn om een keer te praten met iemand die in dezelfde situatie zit en tips kan geven.” De vrijwilligers krijgen daarbij ook begeleiding vanuit Welcom. Het is bedoeld om zwaardere geïndiceerde zorg te voorkomen en daarmee de kosten laag te houden. De bijdrage vanuit de gemeente voor het het project bedraagt 47.000 euro. 

Matches
Volgens Kuiper is het fijn dat er mensen met verschillende achtergronden meedoen met dit traject: “Iedereen heeft zijn op zijn eigen manier hele mooie dingen te bieden en daardoor kun je ook betere matches maken, omdat je een hele grote diversiteit hebt.” Gezinsmaatjes werkt samen met verschillende partijen, zoals Zozijn maar ook (basis) scholen.

Foto: REGIO8


Meest gelezen

Politieauto in vlammen tussen Vorden en Hengelo

Redactie REGIO8 | 24 nov 2022 13:44

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

Serena Speet | 24 nov 2022 10:04

Meerdere gewonden bij frontale aanrijding in De Heurne

Redactie REGIO8 | 23 nov 2022 09:26

Lees ook

Brandje na boenen van de vloer in Halle

In een woning in Halle is dinsdagochtend een klein brandje ontstaan nadat een vloer was geboend. De ...

De Graafschap ook dit seizoen live op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt ook dit seizoen alle wedstrijden van De Graafschap live uit op de radio. H...

Deur nog niet dicht voor aanvaller Sow

De Graafschap heeft de hoop op de komst van Sheffield Wednesday-flankaanvaller Sylla Sow nog niet op...

Boer laat D66 zien hoe hij minder stikstof uitstoot

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en Kamerlid Tjeerd de Groot zijn vrijdagmiddag op bezoek gewees...

The Passion krijgt sportief vervolg in Doetinchem

De gemeente Doetinchem organiseert samen met Sport-ID en het Amphion Cultuurbedrijf op zondag 18 sep...

Dompelbad moet aanrukken voor rokende auto

Een geparkeerde, elektrische, auto nabij het station in Doetinchem is vrijdag tijdens het opladen ga...