“Het loopt heel goed”, geeft wethouder Ingrid Wolsing aan. “De vrijwilligers gaan naar een gezin toe die ondersteuning nodig heeft. Wat dat is, verschilt per gezin.” In totaal zijn er ongeveer twintig gezinnen die deelnemen aan het traject. Ook Chantal Kuipers van Welcom geeft aan dat het goed gaat: “Dat is ook de reden dat we nu gestructureerde subsidie krijgen. Dat is voor ons heel fijn, want dan kunnen wij mensen blijven helpen om ontlast te worden binnen het gezin.” Gezinsmaatjes is vier jaar geleden begonnen als een pilot, toen nog met subsidie van onder andere Stichting Het Gasthuis Bergh. Volgens Wolsing is het een belangrijk project: “Je kunt hiermee zorgtrajecten voorkomen, het voordeel van Gezinsmaatjes is dat het meestal kortdurend is en in huis gebeurt.” Om mee te doen aan Gezinsmaatjes is geen indicatiestelling nodig.
Bij Welcom worden matches gemaakt tussen de vrijwilligers en de gezinnen met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Het gezinsmaatje biedt onder andere hulp bij opvang binnen het gezin en kan vragen beantwoorden. “Autisme is best wel een groot thema binnen het traject”, vertelt Kuiper. “Er zijn toch wel veel gezinnen die worstelen in de opvoeding van een kind met autisme, dan is het toch fijn om een keer te praten met iemand die in dezelfde situatie zit en tips kan geven.” De vrijwilligers krijgen daarbij ook begeleiding vanuit Welcom. Het is bedoeld om zwaardere geïndiceerde zorg te voorkomen en daarmee de kosten laag te houden. De bijdrage vanuit de gemeente voor het het project bedraagt 47.000 euro.
Matches
Volgens Kuiper is het fijn dat er mensen met verschillende achtergronden meedoen met dit traject: “Iedereen heeft zijn op zijn eigen manier hele mooie dingen te bieden en daardoor kun je ook betere matches maken, omdat je een hele grote diversiteit hebt.” Gezinsmaatjes werkt samen met verschillende partijen, zoals Zozijn maar ook (basis) scholen.
Foto: REGIO8