De spoedeisende zorg in de regio dreigt in het gedrang te komen. 28 burgemeesters hebben de brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondertekend waarin zij grote zorgen uiten over het voortbestaan van de regionale zorg, inclusief de spoedeisende zorg. Vooral nu de druk op de zorg door corona groter wordt, is dat een gevaarlijke ontwikkeling. Dat gaf de burgemeester van Winterswijk donderdagmorgen aan in het KRO-NCRV-programma Spraakmakers op NPO Radio 1.
Bengevoord heeft de brief opgesteld naar aanleiding van de zogeheten Houtskoolschets, een discussiestuk waarin het ministerie van VWS de toekomstvisie voor het zorglandschap schetst. Volgens de burgemeester van Winterswijk wil het ministerie zich richten op centralisatie van de zorg, wat de kans op het verdwijnen van de spoedeisende hulp in de regio kan vergroten. Bengevoord maakt zich hier 'grote zorgen' om.
Neerwaartse spiraal
"Die ziekenhuizen zijn meer dan een plek waar je een pleister krijgt", vertelt de burgemeester. "Als je een afdeling weghaalt uit een ziekenhuis, maak je zo'n ziekenhuis minder compleet, kunnen er steeds minder behandelingen plaatsvinden. En uiteindelijk heb je een polikliniek die alleen overdag open kan blijven. Daar maak ik me grote zorgen om. Voor ons is het bovendien de grootste werkgever."
'Waarde bewezen'
Zeker nu corona opnieuw een stempel drukt op de acute zorg zijn er zorgen bij de burgemeester: "Juist in coronatijd hebben die kleine ziekenhuizen nadrukkelijk hun waarde bewezen. Je spreidt patiënten en je spreidt risico, er zijn in het ziekenhuis in Winterswijk bijvoorbeeld ook IC-bedden die meetellen in de landelijke capaciteit."
Belang voor platteland
Zorg dichtbij is een voorwaarde voor het platteland, stelt Bengevoord: "In de minder verstedelijkte gebieden moet je zorgen dat je dit soort voorzieningen dichtbij organiseert. Dat hebben we nu. En door dit af te schalen gaat het echt de verkeerde kant op."
Foto: REGIO8