“Hopelijk blijft dit bij een proef, en zijn we daarna weer van beide kanten te bereiken. Dit lost natuurlijk de gevaarlijk situatie op de kruising helemaal niet op”, laat Vleesboerderij Dieker in een bericht op Facebook weten. Het is één van de bedrijven die gevestigd is aan de Oude IJsselweg. De landbouwsluis wordt tot 30 november geplaatst op de weg weg tussen de kruising en Wijnbergen, waardoor deze wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Vanuit Wijnbergen is de vleesboerderij, en daarmee ook de kruising, niet meer met de auto te bereiken.
De landbouwsluis komt aan de Oude IJsselstreekse kant van het Waalse Water. De gemeente Oude IJsselstreek denkt door middel van deze sluis het aantal afslaande bewegingen op de kruising te verminderen. Daardoor moet deze oversteek, waar in 2021 nog een veertienjarige scholier om het leven kwam, veiliger worden. “Vanuit verkeerskundig onderzoek weten we dat tachtig procent van het verkeer daar niet thuis hoort”, zei wethouder Ria Ankersmit eerder over sluipverkeer op de Oude IJsselweg.
Buurgemeente stuurt brief
Het college van Montferland heeft woensdag een brief gestuurd naar de collega's van de Oude IJsselstreek waarin ze zorgen uiten over de proef. “Het college begrijpt dat de gemeente Oude IJsselstreek en de provincie Gelderland de verkeerssituatie op het kruispunt met de N317 veiliger willen maken. Wij vrezen echter dat een deel van dit gemotoriseerde verkeer na het nemen van de maatregel zal kiezen voor een alternatieve route over de Langeboomsestraat bij Vethuizen”, valt te lezen in de brief.
Betrek Doetinchem en Montferland
Montferland pleit dan ook voor een gebiedsgerichte aanpak samen met Oude IJsselstreek, Doetinchem en de provincie: “Een aanpak gericht om het sluipverkeer tegen te gaan in het gehele gebied tussen de N317, de N335, de N316 en de A18.” Montferland legt de bal in de brief bij het college van Oude IJsselstreek. Ze willen dat die gemeente het voortouw neemt om de anderen te betrekken. Daarnaast wil Montferland na de proef meegenomen worden in de evaluatie.
Startdatum onduidelijk
Hoewel de startdatum van de proef inmiddels bekend is, moesten omwonenden het van de borden lezen. "De omwonenden zijn in het voortraject meegenomen, de wethouder en verkeerskundige hebben aan de keukentafel gesprekken gevoerd. Het verkeersbesluit is ook gepubliceerd. We hebben inderdaad niet iedereen een bericht gestuurd met de precieze datum", zegt een woordvoerder van de gemeente. De borden die er geplaatst zijn, zijn het ook niet allemaal met elkaar eens. Op sommige borden staat 21 juli als startdatum, terwijl andere borden spreken over 15 of 16 juli. De gemeente erkent dat er een fout gemaakt is op bepaalde borden, zij passen dit nog aan. In eerste instantie zou de landbouwsluis er vanaf april komen. "Het voortraject heeft iets meer tijd gekost dan we dachten", zegt de woordvoerder hierover. Deze proef zou dan een half jaar duren. De huidige sluis blijft er vier maanden liggen als proef.
Actiegroep niet tevreden
De actiegroep die is opgetuigd rond het veiliger maken van de kruising heeft eerder al laten weten geen oplossing te zien in een landbouwsluis op de Oude IJsselweg. “We zijn pas tevreden als er een rotonde, stoplicht of tunnel komt, dat zeggen we vanaf het begin al tegen de gemeente. We hebben het gevoel dat we niet gehoord worden”, aldus Dennis Roes. Ook verwacht Roes net als de gemeente Montferland dat het sluipverkeer een andere route zal vinden om alsnog bij het kruispunt uit te komen: “De mensen gaan gewoon een straat verder, via de Langeboomsestraat, dus daar wordt het niet beter van.”