Ulft, Netherlands

Staatssecretaris steunt onderzoek gifvaten

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat er 1.300 vaten met giftig blusschuim staan op een industrieterrein in Doetinchem. Dat antwoordt Van Veldhoven schriftelijk op Kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Cem Laçin.
Davie Klein Gunnewiek | 5 november 2020 12:44 | Aangepast op 5 november 2020 12:44
“Ik vind het belangrijk dat goed onderzocht wordt wat hier is gebeurd, zodat alle betrokkenen er lessen uit kunnen trekken en herhaling wordt voorkomen”, schrijft de staatssecretaris in een antwoord op de Kamervragen. Daarmee ondersteunt van Veldhoven het onafhankelijk onderzoek van de gemeente. Ze heeft de casus in Doetinchem onder de aandacht gebracht bij de Adviescommissie VTH. Deze commissie geeft advies op vergunningstaken, het toezicht en de handhavingstaken van gemeenten. Doel hiervan is om de overheid slagvaardiger en effectiever te laten werken. “Ik ga ervan uit dat de commissie signalen, zoals in de gifvatencasus, betrekt in haar werk. Zo kunnen we bredere lessen trekken uit dit voorval”, aldus Van Veldhoven.

De staatssecretaris vindt de situatie in Doetinchem ongewenst: “Het is goed om te zien dat het bevoegde gezag, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem, dit aanpakt en bestuursdwang toepast.” De gemeente laat op korte termijn de inhoud van de vaten overpompen in vloeistofdichte containers om lekkage tegen te gaan. Daarna wil het college alle juridische middelen aanwenden om te zorgen dat de rekening voor het opruimen van het schuim bij de verantwoordelijke(n) terecht komt.

Verbranding PFAS kan niet in Nederland
Voor de lange termijn oplossing, waarbij PFAS bij temperaturen van rond de 1.200 graden wordt vernietigd in draaitrommelovens, ziet de staatssecretaris geen mogelijkheden in Nederland. “Volgens de mij bekende informatie gaat Nederlands blusschuim voor vernietiging momenteel naar Duitsland, Denemarken en Frankrijk.”

Moties in de gemeenteraad
Op donderdag 12 november komen twee moties aan de orde in de gemeenteraad van Doetinchem over de gifvaten. In de eerste motie wordt opgeroepen om de PFAS, ook niet in gefilterde vorm, in de Oude IJssel te lozen. In de tweede vraagt de gemeenteraad om een onafhankelijk onderzoek vanuit de raad naar de rol van alle betrokkenen.

Foto: REGIO8

Lees ook

Fietser belandt op voorruit bij aanrijding op Broekstraat in Aalten

Een fietser en automobilist zijn dinsdagavond op een kruispunt aan de Broekstraat in Aalten frontaal...

De Graafschap begint competitie met Limburgs drieluik en bezoek aan Arnhem

De Graafschap begint het nieuwe seizoen in de eerste divisie op vrijdag 8 augustus met een thuisweds...

Geen gewonden bij aanrijding op kruising in Doetinchem

Bij een aanrijding op de kruising van de Keppelseweg en de Hofstraat in Doetinchem zijn dinsdagavond...

Zoektocht naar vermiste tamandua nog altijd in volle gang in Eibergen

Met man en macht en met behulp van zoekhonden, warmtecamera's en drones wordt nog altijd naar de ont...

Ulftse kinderen vieren tachtig jaar vrijheid op acht meter hoogte

Geen rekenen of spelling dinsdag en woensdag voor basisschoolkinderen uit Ulft. Het klaslokaal wordt...

Achterhoek presenteert nieuwe woningdeal: 'We investeren in de leefbaarheid'

De Achterhoek heeft een nieuwe woningdeal opgesteld voor meer woningbouw dan eerder beoogd. In de vo...