Ulft, Netherlands

Waterpoloster Sevenich trots na plaatsing voor Olympische Spelen met Nederland

Met Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde als belangrijke kracht hebben de Nederlandse waterpolodames zich woensdag geplaatst voor de Olympische Spelen. Op het WK in Japan versloegen ze in een zinderende halve finale Italië met 9-8, waardoor het ticket voor Parijs binnen is.
Jasper Hazelaar | 26 juli 2023 15:20 | Aangepast op 26 juli 2023 15:20
“Het was echt superspannend tot het einde”, zegt Sevenich, die haar zenuwen nauwelijks de baas was in de slotfase van het duel. Bij het Nederlandse team kregen een aantal speelsters een tijdstraf, waardoor ze met minder spelers dan Italië in het zwembad lagen. “Ze kregen via de lat nog een rebound die ze op doel schoten”, geeft de Lichtenvoordse aan. “De secondes gingen veel te traag, maar ik ben echt heel blij dat we het over de streep hebben kunnen trekken. Je weet ook dat je tegen Italië moet vechten voor elke meter, zij stoppen gewoon niet.”

Door de finaleplek op het WK is Nederland geplaatst voor de Olympische Spelen. “Het is echt bijzonder dat we er al een jaar van te voren zeker van zijn”, zegt de Lichtenvoordse. “In het begin van mijn carrière heb ik helaas twee keer meegemaakt dat we nét niet de Spelen haalden. Ik weet dus dat het niet vanzelfsprekend is. Dat we nu als team de eerste mogelijkheid aangrijpen en binnenslepen is echt heel bijzonder.” Na de Spelen in Tokyo wordt dit voor Sevenich de tweede deelname. De Olympische ringen staan al op haar enkel getatoeëerd: “Dus ik ben er helemaal klaar voor!”

‘Beste in balans’
Met haar dertig jaar is Sevenich een van de ervaren krachten in het Nederlandse team. In 2012 en 2016 greep ze naast de Olympische plek, terwijl op het EK in 2018 wel goud greep. De Lichtenvoordse denkt dat de huidige ploeg de beste Nederlandse selectie is waar ze in heeft gespeeld. “Ik denk dat het team het beste in balans is”, zegt ze. “We hebben heel veel kwaliteit op alle posities en zijn ook in staat om elkaar te helpen, extra taken te doen en te rouleren als het nodig is. Dat maakt ons heel stabiel en compleet. Zeker met hoe de sport waterpolo zich ontwikkeld heeft, en hoe ons team zich heeft aangepast, denk ik wel dat dit het Nederlands team is met de meeste kwaliteit over de hele linie.”

Van Champions League naar Parijs
Het belooft een hectisch jaar te worden voor de waterpolosters. Met haar Spaanse club Mataro speelt Sevenich in de Champions League en er komen ook nog internationale toernooien aan met Nederland. “In de eerste maanden van het 2024 hebben we een EK en een WK, daarna gaan we terug naar de clubs om van maart tot mei het seizoen af te maken”, legt Sevenich uit. “Eind mei sluiten we dan met de Nederlandse speelsters aan in Zeist om ons volledig voor te bereiden op de Olympische Spelen in Parijs. Ik denk dat het een heel intens, maar ook een heel mooi jaar wordt.”

WK-finale
Eerst wacht vrijdag, in de Nederlandse ochtend, de WK-finale tegen Spanje. In de groepsfase speelden de teams ook al tegen elkaar, toen won Nederland nipt met 7-6. “Ja, weer Spanje”, zegt Sevenich zuchtend. “Er spelen twee teamgenootjes van mij mee, maar nog veel meer meiden waar ik met Mataro altijd tegen speel. Tien speelsters zitten bij Sabadel, en daar heb ik denk ik wel twaalf wedstrijden tegen gespeeld. Dat is meer rivaliteit dan dat het vriendinnen zijn, dus ik zeg: kom maar op!”

Foto: Vivian Sevenich

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

Corsogroep in Lichtenvoorde geschrokken door ongeluk: 'Dit willen we nooit meer'

De schrik zat er goed in bij corsogroep Lansink-Bluiminck. De grote staart van het reptiel van hun c...

Bloemencorso in Lichtenvoorde neemt maatregelen tegen tropische hitte

De organisatie van het bloemencorso in Lichtenvoorde bereidt zich voor op hoge temperaturen als kome...

Werknemer valt tijdens werk in Lichtenvoorde en raakt gewond

Een werknemer is dinsdagmiddag gevallen in een bedrijf in Lichtenvoorde. Een traumahelikopter is opg...

Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross

Op het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde zijn de afgelopen dagen honderden gevonden voorw...

Bestuurders lopen tegen lamp bij alcoholcontrole na Zwarte Cross

De politie controleerde maandagochtend traditiegetrouw festivalgangers van de Zwarte Cross op het ri...

Gewonde op Zwarte Cross is 47-jarige man uit Amsterdam

De persoon die vrijdag ernstig gewond raakte op festival de Zwarte Cross is een 47-jarige man uit Am...