Ulft, Netherlands

Waterpoloster Sevenich trots na plaatsing voor Olympische Spelen met Nederland

Met Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde als belangrijke kracht hebben de Nederlandse waterpolodames zich woensdag geplaatst voor de Olympische Spelen. Op het WK in Japan versloegen ze in een zinderende halve finale Italië met 9-8, waardoor het ticket voor Parijs binnen is.
Jasper Hazelaar | 26 juli 2023 15:20 | Aangepast op 26 juli 2023 15:20
“Het was echt superspannend tot het einde”, zegt Sevenich, die haar zenuwen nauwelijks de baas was in de slotfase van het duel. Bij het Nederlandse team kregen een aantal speelsters een tijdstraf, waardoor ze met minder spelers dan Italië in het zwembad lagen. “Ze kregen via de lat nog een rebound die ze op doel schoten”, geeft de Lichtenvoordse aan. “De secondes gingen veel te traag, maar ik ben echt heel blij dat we het over de streep hebben kunnen trekken. Je weet ook dat je tegen Italië moet vechten voor elke meter, zij stoppen gewoon niet.”

Door de finaleplek op het WK is Nederland geplaatst voor de Olympische Spelen. “Het is echt bijzonder dat we er al een jaar van te voren zeker van zijn”, zegt de Lichtenvoordse. “In het begin van mijn carrière heb ik helaas twee keer meegemaakt dat we nét niet de Spelen haalden. Ik weet dus dat het niet vanzelfsprekend is. Dat we nu als team de eerste mogelijkheid aangrijpen en binnenslepen is echt heel bijzonder.” Na de Spelen in Tokyo wordt dit voor Sevenich de tweede deelname. De Olympische ringen staan al op haar enkel getatoeëerd: “Dus ik ben er helemaal klaar voor!”

‘Beste in balans’
Met haar dertig jaar is Sevenich een van de ervaren krachten in het Nederlandse team. In 2012 en 2016 greep ze naast de Olympische plek, terwijl op het EK in 2018 wel goud greep. De Lichtenvoordse denkt dat de huidige ploeg de beste Nederlandse selectie is waar ze in heeft gespeeld. “Ik denk dat het team het beste in balans is”, zegt ze. “We hebben heel veel kwaliteit op alle posities en zijn ook in staat om elkaar te helpen, extra taken te doen en te rouleren als het nodig is. Dat maakt ons heel stabiel en compleet. Zeker met hoe de sport waterpolo zich ontwikkeld heeft, en hoe ons team zich heeft aangepast, denk ik wel dat dit het Nederlands team is met de meeste kwaliteit over de hele linie.”

Van Champions League naar Parijs
Het belooft een hectisch jaar te worden voor de waterpolosters. Met haar Spaanse club Mataro speelt Sevenich in de Champions League en er komen ook nog internationale toernooien aan met Nederland. “In de eerste maanden van het 2024 hebben we een EK en een WK, daarna gaan we terug naar de clubs om van maart tot mei het seizoen af te maken”, legt Sevenich uit. “Eind mei sluiten we dan met de Nederlandse speelsters aan in Zeist om ons volledig voor te bereiden op de Olympische Spelen in Parijs. Ik denk dat het een heel intens, maar ook een heel mooi jaar wordt.”

WK-finale
Eerst wacht vrijdag, in de Nederlandse ochtend, de WK-finale tegen Spanje. In de groepsfase speelden de teams ook al tegen elkaar, toen won Nederland nipt met 7-6. “Ja, weer Spanje”, zegt Sevenich zuchtend. “Er spelen twee teamgenootjes van mij mee, maar nog veel meer meiden waar ik met Mataro altijd tegen speel. Tien speelsters zitten bij Sabadel, en daar heb ik denk ik wel twaalf wedstrijden tegen gespeeld. Dat is meer rivaliteit dan dat het vriendinnen zijn, dus ik zeg: kom maar op!”

Foto: Vivian Sevenich

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

De Boetners geven hun 'beste show ooit' op de Zwarte Cross in dampende Roadhouse

Het beste optreden uit hun bestaan, dat hebben De Boetners donderdag gegeven in een dampende Roadhou...

Goedemorgen Zwarte Cross! Een rondje over de brakke camping

Je hebt de eerste festivaldag op de Zwarte Cross ter nauwernood overleefd. Het laatste waar je dan o...

Poorten zijn open, de camping van de Zwarte Cross is geopend

De poorten van de camping van de Zwarte Cross zijn donderdagochtend om 08.00 uur open geopend. Duize...

Dag voor start is Zwarte Cross alsnog volledig uitverkocht, 265.000 man naar festival

De Zwarte Cross is dit jaar alsnog volledig uitverkocht. Festivalorganisator De Feestfabriek meldt w...

De Boetners gaan net als streekgenoten voor hoogtepunt op de Zwarte Cross

De Boetners besloten dertien jaar geleden op de Zwarte Cross om een band te worden en donderdag moge...

Housheer en Achterhoekse turndames naar de Olympische Spelen

Goed nieuws voor handbalster Dione Housheer en de turndames van de Top Turnacademie Achterhoek uit V...