Ulft, Netherlands

Turndroom komt uit voor Rachel Nijbroek uit Beltrum

Rachel Nijbroek uit Beltrum heeft haar turndroom waargemaakt en is afgelopen weekend op twee onderdelen Nederlands Kampioen geworden in Ahoy Rotterdam. Op het onderdeel sprong blonk de 22-jarige uit en ook allround was ze de beste in de eerste divisie, het hoogste niveau onder de topsporters.
Serena Speet | 29 juni 2023 13:09 | Aangepast op 29 juni 2023 13:09
"Ik had het totaal niet verwacht, vooral de allround niet", reageert Rachel, die op alle vier de onderdelen samen de hoogste score wist neer te zetten en zich daarmee Nederlands Kampioen Meerkamp mag noemen. "Ik wist van de sprong dat ik hem kon maken, maar dan moet je het nog wel laten zien." De Beltrumse wist met zowel haar sprong als de brugoefening de finales te bereiken, bij die laatste werd ze vijfde. "Ik ging voor sprong. Het is leuk dat ik ook de brug mocht turnen, maar ik wist dat ik daar geen podiumkans had", legt ze uit. Door twee moeilijke sprongen te laten zien wist Rachel haar concurrentie voor te blijven en zette ze zelfs een persoonlijk record neer: "De meeste mensen doen een makkelijke en een moeilijke sprong, ik deed twee moeilijke. Dan krijg je meer punten, maar moet je ze wel kunnen landen."

Voor Rachel was het behalen van de titel op sprong een droom die in vervulling ging. "Ik keek er al heel lang naar uit. Bij het vorige NK wist ik dat ik ook kans maakte, maar toen viel ik. Daar baalde ik heel erg van", aldus de Beltrumse, die al sinds haar achtste in de eerste divisie turnt en ook ervaring heeft op het Nederlandse Kampioenschap: "Zo hoog als nu ben ik nog nooit geëindigd, maar ik wist dat het mogelijk was." Volgend jaar hoopt Rachel haar huidige titels te verdedigen en te behouden. "Vooral op sprong wil ik voor mezelf persoonlijke doelen halen", vertelt ze. "Door nog moeilijkere sprongen te maken en nieuwe elementen toe te voegen."

Hoogst haalbare doel
Er was nog meer 'Achterhoeks' succes op het toernooi. Naomi Visser traint bij de Top Turnacademie Achterhoek in Varsseveld en wist eerste te worden in de hoogste categorie voor dames: de eredivisie. Dat niveau behalen is voor de 22-jarige Rachel geen optie meer: "Dan moet je als klein meisje eigenlijk al bij de eredivisie zitten, dat is voor mij niet haalbaar omdat ik al ouder ben." Een Olympische droom heeft Rachel dan ook niet. Met het behalen van de Nederlandse titel in de eerste divisie heeft zij het voor haar hoogst haalbare doel in de sport behaald.

Foto: Rachel Nijbroek

Lees meer over:

Gymnastiek|turnen|NK|

Meest gelezen

Jonge ondernemers Julia en Quinten stappen in Café Baan in Geesteren

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 28 sep 2023 11:07

Tranen bij afscheid van geliefde marktkoopman in 's-Heerenberg

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 28 sep 2023 16:59

Lees ook

'Achterhoekse' turnsters gaan met Nederland naar het WK

Naomi Visser en Sanne Wevers van de Top Turnacademie Achterhoek (TTA) zijn opgenomen in de Nederland...

Topturnsters willen via Varsseveld naar de Olympische Spelen

In de luwte van een sporthal in Varsseveld werken enkele toppers uit de Nederlandse turnwereld elke ...

Samenwerking moet gymnastiek voor Achterhoek behouden

Door samenwerking moet gymnastiek ook in de toekomst bereikbaar blijven voor inwoners van de Achterh...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...