Ulft, Netherlands

Nieuwe 'bijbel van Kistendom’ gepresenteerd: ‘Nu is het verhaal écht af’

In een goedgevulde supporterskantine op Stadion De Vijverberg is zondagmiddag het boek ‘De Kist, Culttrainer en Superboer’ gepresenteerd. Na een eerdere editie is het verhaal nu echt af. De speciale uitgave van het boek is mede dankzij een grote groep De Graafschap-supporters tot stand gekomen. Voor veel van hen blijft Kistemaker dé man die de club heeft gemaakt tot wat hij nu is.
Bart Sollman | 18 december 2023 12:38 | Aangepast op 18 december 2023 12:38
Noem de naam Simon Kistemaker op de Vijverberg en de anekdotes blijven maar komen. Soms nemen ze zelfs mythische proporties aan. Zondagmiddag passeerden ook weer een heel aantal van die verhalen de revue. De boekpresentatie werd gecombineerd met een podcastopname van ‘De Stem van De Vijverberg’ over De Kist. Met gasten als Bennie Jolink, Jan Vreman en Sjoerd Weikamp werd het publiek op zijn wenken bediend. “Het is fantastisch dat die man hier zo leeft, zelfs na zijn dood brengt hij de mensen nog samen”, aldus schrijver Youri van den Busken. De Kist, die de Doetinchemmers in 1991 naar het enige ongeslagen kampioenschap leidde, overleed in 2021.

“Er is na het verschijnen van het eerste boek nog zo veel gebeurd in het leven van Kistemaker, nu dat toegevoegd is, is het verhaal écht af. Het is nu letterlijk het verhaal van wieg tot kist.”, zegt Jan Eggink die namens de erfgoedcommissie van De Graafschap geholpen heeft het boek te realiseren. Naast een aantal bedrijven die gesponsord hebben, zijn er ook veel mensen ‘boekensteun’ geworden. Ze hebben zo het project gefinancierd. Al die mensen waren ook uitgenodigd voor de presentatie zondag.

Kistendom
De No-nonsens mentaliteit van de trainer sloeg aan op de Vijverberg waar hij van 1989 tot 1993 de oefenmeester was. “Dit verhaal mag nooit vergeten worden”, zegt Weikamp. “Ik hoop dat door dit boek het verhaal doorgegeven wordt aan volgende generaties.” Er wordt op de middag meermaals gesproken over het feit dat iedere aanwezige een aanhanger van het Kistendom is. Nadat het eerste boek onder andere is overhandigd aan Bennie Jolink, die in 2016 ook het eerste exemplaar ontving, klinkt het bekende spreekkoor door de kantine: ‘SI-MON KIS-TE-MA-KER! SI-MON KIS-TE-MA-KER!’

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

De Graafschap wil en moet uit ander vaatje tappen tegen ADO Den Haag

Het is zaterdagavond alles of niets voor De Graafschap tijdens de return van de eerste ronde van de ...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

De Graafschap wil ADO verrassen in eerste ontmoeting play-offs

De weken van de waarheid beginnen dinsdagavond voor De Graafschap op de eigen Vijverberg tegen ADO D...

De Graafschap kent slechte generale voor play-offs in Emmen

De Graafschap gaat met een slecht gevoel de play-offs in strijd om promotie naar de Eredivisie in. D...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...

Groen licht van de leden, De Graafschap voert 'oude logo' in

De Graafschap voert komend seizoen definitief het ‘oude logo’ opnieuw in. Een grote meerderheid van ...