Ulft, Netherlands

Hectisch slot transfertijd op De Vijverberg, vraagprijs Önal opgeschroefd

Foto: REGIO8
De Nederlandse transferperiode is voorbij en dat betekent dat De Graafschap de vraagprijs voor groeibriljant Basar Önal opschroeft. Het venijn zat voor de Doetinchemmers wel in de staart, want op de slotdag werd Jardell Kanga nog overgenomen.
Jasper Hazelaar | 2 februari 2024 17:26 | Aangepast op 2 februari 2024 17:26
“Het was een stuk hectischer dan ik had gedacht”, zegt Bijvelds over de slotdag van de transfermarkt. “Het spel kwam woensdagavond op de wagen en ik heb tot donderdagmiddag 17.00 uur werkelijk continu aan de telefoon gezeten. Daarna werd het rustiger.” Het leverde twee concrete zaken op. Hamza Bouirouchane kreeg een vrijgeleide naar het Belgische KFC Diest. De Graafschap leek lang de Belgische verdediger Madi Monamay te huren van Bayer Leverkusen, maar hij zag zelf geen heil in de overstap naar Doetinchem. Uiteindelijk kwam er wel een aanvaller vanuit Duitsland, Jardell Kanga (18) wordt de rest van het seizoen gehuurd.

Kanga is voor het grote publiek een onbekende naam, maar voor Bijvelds niet. “The Guardian (Britse kwaliteitskrant, red.) omschreef hem enkele jaren terug als een van de grootste talenten van de wereld”, zegt de technisch directeur, die aangeeft dat de jonge Zweed het best tot zijn recht komt op de rechterflank. “Wij hopen dat hij een geduchte concurrent voor onze aanvallende spelers zal zijn. Het is een jonge jongen, dus je moet nog zien hoe het zich ontwikkeld, maar dat hij ontiegelijk veel potentie heeft, is duidelijk. Er is ook gesproken over een langer verblijf, maar nog niet concreet. Eerst maar eens het komende halfjaar bekijken.”

Galatasaray en Besiktas
De interesse van Turkse topclubs Galatasaray en Besiktas in groeibriljant Basar Önal is geen geheim meer. Een bod is er nog niet op de burelen van De Vijverberg verschenen, wel heeft Besiktas de interesse concreet gemaakt met een brief. Een bod kan nog komen, want de Turkse transfermarkt loopt nog tot 9 februari door. “Dat betekent dat wij hem niet meer terug zouden kunnen huren, dus hij wordt op z'n minst duurder, of we praten over een transfer in de zomer. Het is overduidelijk dat het niet onze voorkeur heeft om dat nu te doen. Kanga is ook duidelijk geen vervanger voor Önal, die speelt overigens ook het best op rechts.”

Recordtransfer?
Al meer dan twintig jaar staat de recordtransfer van De Graafschap op naam van Stefan Postma. De doelman vertrok in 2002 voor ruim twee miljoen euro naar Aston Villa. Of Önal dat record gaat verbreken bij een winterse transfer? “Dat ligt wel in de lijn der verwachting, dat vind ik geen gekke gedachte”, zegt Bijvelds. “Maar ik wil niet op bedragen ingaan, dat is allemaal een beetje luchtfietserij. Als er grote clubs komen, moet je ook als een grote club acteren. Wij zullen hier naar redelijkheid mee omgaan. Maar dat we over een behoorlijk bedrag spreken, lijkt me duidelijk.”

‘Een compliment waard’
Over de houding van Önal rond alle transferperikelen is Bijvelds meer dan lovend. De negentienjarige vleugelaanvaller kan in Turkije een veelvoud verdienen van wat hij in Doetinchem opstrijkt. “Ik snap dus dat hij ambities heeft om op het hoogste niveau te willen”, beaamt Bijvelds. “Maar een transfer in de winter is absoluut niet wat we willen, dus dan zal er aanmerkelijk meer betaald moeten worden. Ik vind dat Basar daar op een fantastische wijze mee omgaat. Zijn zaakwaarnemer en zijn ouders doen dat ook. Dat is een compliment waard.”

Lees meer over:

Voetbal|Doetinchem|De Graafschap|

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Vier gewonden na botsing tussen meerdere voertuigen op de N315

Het is zaterdagmiddag flink misgegaan op de N315 tussen Doetinchem en Zelhem. Meerdere automobiliste...

De Graafschap wint op eigen Vijverberg nipt van TOP Oss

Overtuigend was het niet, maar De Graafschap heeft vrijdagavond in eigen huis met 2-1 van TOP Oss ge...

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...

Verkeerschaos in Doetinchem na aanrijding op kruising met verkeerslichten

Een scooterrijder is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostelijke Randweg in Do...

Ongewijzigd De Graafschap moet beter tegen TOP Oss, Mahi klopt op de deur

Met het nodige fortuin hield De Graafschap drie punten over aan het thuisduel met FC Den Bosch, maar...