Risico’s
Volgens de burgervader zijn de risico’s die bij de racesport komen kijken geen reden om met argusogen naar het evenement te kijken. “Het leven bestaat uit risico's, zeker als je gewaagde sporten gaat doen”, zegt Van Domburg. “Maar men doet er hier alles aan om het circuit in ieder geval veilig te hebben. En daarna is het ook gewoon aan de motorrijder om zich verantwoord te gedragen. Daar kan niemand anders de verantwoordelijkheid voor nemen.” Vorig jaar kwamen voor het eerst in de geschiedenis van het evenement coureurs om het leven. Zaterdag zal het Franse zijspanduo Franck Bajus (62) en Christophe Darras (52) worden herdacht.
Een van de tradities die te gevaarlijk bleek was de rit die de coureurs en het opgehitste motorrijdende publiek aan het einde van de wegraces door het centrum van Hengelo maakten. Toenmalig burgemeester Marianne Besselink wilde de spontane motorrit als officieel evenement laten organiseren, maar dit bleek door de strengere veiligheidseisen te complex. Uit dit evenement is de inmiddels traditionele rijdersparade, die plaatsvindt op de vrijdagvond voor de races, geboren.
Burgemeester met racebloed?
“De maatregelen die destijds genomen zijn zullen ook echt wel nodig geweest zijn, want je wil niet zomaar de pret van mensen bederven”, zegt de burgervader, die de vergelijking maakt met de Italiaanse oldtimer race de ‘Mille Miglia’, waar deelnemers dwars door dorpjes, steden en het platteland stukken van de originele race in de voorgeschreven tijd moeten afleggen. “Daar heb ik zelf een keer aan mee gedaan. Daar mag je tegenwoordig ook niet meer door de kleinere straatjes. Daar worden deelnemers ook omgeleid.” Van Domburg zegt uit te kijken naar zondag: “Ik ben enorm benieuwd hoe druk het wordt.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.