Met name de kleine bierbrouwerijen die zich richten op het brouwen van zwaardere speciaalbiertjes, dreigen de dupe te worden van de accijnsstijging. Het alcoholpercentage moet namelijk de hoogte van de belasting gaan bepalen. "De huidige accijns wordt berekend op basis van het suikergehalte voor de vergisting, net als bij frisdrank, maar dat willen ze afschaffen en vervangen door het percentage alcohol", zegt Hoftijser. "Daar komt bij dat de kleine bierbrouwers, die minder dan 200.000 liter bier produceren, geen beroep meer kunnen doen op een tariefkorting van 7,5 procent. Dat betekent dat de zwaardere bieren een accijnsstijging van 25, 30 procent krijgen en dat is best aanzienlijk." De accijnsverhoging wordt voorgesteld door staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66).
Branchevereniging CRAFT Brouwers Nederland is meteen een petitie begonnen vanwege de gevolgen voor kleine brouwerijen, die meer dan zevenduizend keer is ondertekend. De Tweede Kamer moet nog stemmen over de plannen. Mocht het voorstel door de Kamer komen, dan zit er volgens Hoftijser niets anders op dan de verhoging door te rekenen naar de bierdrinker. Met andere woorden: een speciaalbiertje zal duurder worden. "We kunnen alle kosten niet voor eigen rekening nemen. En het verschil met een gewoon pilsje, met een minder alcoholpercentage, zal groter worden. In een speciaalbiertje zit meer alcohol, althans, in de zwaardere."
Hernieuwde tegenvaller
De kleine brouwers hebben de coronacrisis net weten te overleven, kunnen ook weer aan de horeca leveren, en worden mogelijk met een hernieuwde tegenvaller geconfronteerd. "De concurrentiepositie van de kleine brouwer wordt nog moeilijker", concludeert Hoftijser.
Foto: REGIO8