1. Wat houdt de corsocultuur precies in?
Een corso is veel meer dan alleen een optocht. Het bouwen van de corsowagen en alles wat daar bij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap gedurende een groot deel van het jaar mee bezig is.
Jong en oud, man en vrouw, kinderen en jongeren worden intensief bij het corso betrokken, en de cultuur wordt overgedragen van generatie op generatie. Daarmee leveren de corso’s een grote bijdrage aan de sociale cohesie van hun gemeenschap.
2. Wat is de UNESCO lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid?
De lijst van immaterieel erfgoed bestaat uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. Landen die lid zijn van de conventie Immaterieel erfgoed, stellen een inventaris op met voorbeelden van immaterieel erfgoed in hun land.
In Nederland wordt die inventaris gemaakt door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beslist op voordracht van de Raad voor Cultuur welke dossiers in aanmerking komen voor een internationale nominatie. In 2017 werd het Ambacht van de Molenaar als eerste en enige Nederlandse element tot nu ingeschreven voor de lijst.
3. Hoe wordt besloten of de corsocultuur op de UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed komt te staan?
Het was een lange weg naar de UNESCO-lijst. Het bloemencorso van het Brabantse Zundert was in oktober 2012 de allereerste traditie op de nationale lijst, en binnen anderhalf jaar stonden er acht corso’s op, waaronder het bloemencorso in Lichtenvoorde, het bloemencorso in Winterswijk en fruitcorso in Tiel.
In januari 2020 maakte Minister Ingrid van Engelshoven bekend dat ze de Corsocultuur ging voordragen voor de representatieve lijst van UNESCO. Eind maart werd het dossier ingediend bij de UNESCO in Parijs. Afgelopen november bracht de UNESCO een positief pré-advies uit over het dossier van de corso’s, waarmee alle seinen op groen stonden.
Deze hele week vindt de vergadering van het Unesco-comité immaterieel erfgoed plaats in Parijs. Een vergadering van landen uit de hele wereld die lid zijn van het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed. Het comité bepaalt welke genomineerde ambachten, rituelen of tradities worden voorgedragen voor de Internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Erfgoed der Mensheid. Donderdagochtend staat de corsocultuur in Nederland op de agenda om op de lijst gekozen te worden.
4. Tussen welke andere bekende tradities komt de corsocultuur te staan?
De corsocultuur komt te staan tussen de tango uit Argentinië en de reggae muziek uit Jamaica. Andere bekende tradities, rituelen en gebruiken die op de lijst staan zijn het kersenbloesemfestival uit Japan, de fado muziek uit Portugal, het drakenbootfestival uit China, de flamenco dans uit Spanje en de Belgische biercultuur.
5. Wat hebben de corso’s er aan dat ze op de UNESCO-lijst staan?
Bijschrijving op de UNESCO-lijst leidt tot zichtbaarheid, status, respect en waardering. Aan plaatsing op de lijst is geen prijs of subsidie verbonden. Mogelijk helpt het UNESCO-stempel wel bij het toekennen van subsidieaanvragen.
Foto: REGIO8