Zodra de helft van de bewoners een abonnement via glasvezel heeft afgesloten, wordt direct begonnen met de graafwerkzaamheden. Voordat het inschrijvingsproces start moeten er eerst nog afspraken worden gemaakt met de gemeente Winterswijk over graafwerkzaamheden, leges en herbestrating.
Om de aanleg van glasvezel financieel haalbaar te maken, wordt van bewoners in het buitengebied een maandelijkse vastrechtvergoeding van € 9,95 gevraagd. Dit bedrag is gekoppeld aan het abonnement bij een dienstenaanbieder. Het is op dit moment nog niet bekend welke dienstenaanbieders meedoen en op welke termijn bewoners worden benaderd met het nieuwe aanbod. SBBW verwacht dit in de komende maanden bekend te maken.
Grote doorbraak
De beoogde samenwerking met CIF wordt als een grote doorbraak beschouwd. “Dit aanbod betekent dat de aanleg doorgaat bij een lager inschrijvingspercentage, een lagere vastrechtvergoeding en met meer keuze uit het aantal dienstenaanbieders dan wat wij zelf kunnen aanbieden. Daarnaast hoeft niemand zich te verplichten tot een 15-jarig contract of een flinke afkoopsom”, aldus Dick te Voortwis, voorzitter van SBBW.
Ook wethouder Gert-Jan te Gronde van de gemeente Winterswijk is blij met deze nieuwe ontwikkeling. “Digitale bereikbaarheid wordt steeds belangrijker in ons werk en persoonlijk leven. Het is onwenselijk dat er een digitale tweedeling ontstaat voor bewoners en bedrijven in het buitengebied. Daarnaast vinden wij deze ontwikkeling van groot belang voor de leefbaarheid van het buitengebied in de nabije toekomst.”