"Het ziekenhuis ligt vol met hele zieke mensen, meer kunnen we er echt niet bij hebben als het betekent dat er daardoor meer besmettingen bijkomen", zegt woordvoerder Saskia Steenbergen van het Slingeland. Steenbergen wijst erop dat als er een bed vrij komt op de corona-afdeling van het Doetinchemse ziekenhuis, dat die plek direct wordt opgevuld. "Zo'n bed wordt dan overgenomen door een patiënt uit de rest van Nederland", zegt ze. "We zijn absoluut geen voorstander van zo'n evenement." Steenbergen plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de sneltesten voor de bezoekers aan het Startschotgala, op zaterdag 1 mei op de Schans in Lichtenvoorde, en schaart zich achter het protest in Breda. Daar is een petitie opgestart om te voorkomen dat zaterdag het festijn in de binnenstad, 538 Oranjedag, doorgaat.
Het kabinet legt de verantwoordelijkheid voor het doorgaan van het testevenement bij de gemeente neer. Burgemeester Paul Depla van Breda wil de petitie, ondanks 335.000 handtekeningen, negeren. De gemeenteraad van Breda denkt daar anders over. Bij het festijn in Breda mogen net als in Lichtenvoorde ook 10.000 mensen naar binnen. Steenbergen wijst ook op het hoge aantal besmettingen in de Achterhoek. "Met name in Oude IJsselstreek", zegt ze. "De ziekenhuizen liggen vol."
SKB deelt zorg
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk deelt de zorg over het risico op een toename van het aantal besmettingen. "We zijn doorlopend goed bezet op de IC en de corona-afdeling en dat is in dit geval geen positieve omschrijving. De druk is erg hoog, extra opnames kunnen we er niet bijhebben", zegt woordvoerder Hanneke Groot Nibbelink van het SKB. "De mensen zijn er wel klaar mee, maar de corona helaas nog niet."
Dichtstbijzijnde ziekenhuis
Daar komt bij dat als er tijdens het Startschotgala ongelukjes gebeuren met bezoekers, dat ze dan naar het SKB worden gebracht. Dat geldt ook voor eventuele comazuipers of overmatige drugsgebruikers. "We zijn het dichtstbijzijnde ziekenhuis, die mensen komen hier om behandeld te worden", zegt Groot Nibbelink. "Maar het risico daarop lijkt mee te vallen, onze grootste zorg is het besmettingsrisico. Vooral ook omdat de sneltesten niet 100 procent betrouwbaar zijn."
Foto: REGIO8