Ulft, Netherlands

 

Siner-Sir hoopte op eerdere ingreep Van Dijk

Regio8 | 26 april 2017 16:01 | Aangepast op 26 april 2017 16:01

“Het is een lastige kwestie, of hij eerder in had kunnen grijpen? Ja er zijn wel momenten geweest dat hij eerder in had kunnen grijpen”, aldus Gülden Siner-Sir, die inmiddels als zelfstandig raadslid actief is in Oude IJsselstreek. “Hij heeft besloten dat op die manier niet te doen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en daar moet ik het mee doen.” Gülden doelt op het moment dat er schijn van belangenverstrengeling lijkt te zijn. De indiener van het idee voor het project in Varsseveld, Gerard Gielink, is namelijk lid van Lokaal Belang en tevens een oude buurman van Erik Schieven. “Op de vraag of ik het anders had gedaan in een bepaald stadium, daar kan ik ja op beantwoorden. Door tijdig bepaalde signalen op te vangen en in gesprek te gaan met betreffende raadsleden.”

Onenigheid over woordvoering
Tijdens een coalitieoverleg op 23 januari blijkt na onderzoek naar het project dat er sprake is van strijdigheid in het bestemmingsplan in het project aan de Doetinchemseweg. Raadsleden Erik Schieven en Ben Hiddinga van Lokaal Belang zijn het niet eens met deze conclusie, die is gesteld door wethouder Henk Hengeveld. Volgens Siner-Sir bereiden de twee zonder weten van de fractie een amendement voor. Gülden besluit als fractievoorzitter hierna zelf het woord te voeren binnen deze casus, in verband met de relatie tussen raadslid Schieven en indiender Gerard Gielink, zodat schijn van belangenverstrengeling voorkomen kon worden.

De fractievoorzitter heeft over dit besluit contact opgenomen met burgemeester Otwin van Dijk, die haar beslissing steunde. Echter, haar verzoek om als burgemeester actie te ondernemen in dit stadium, wijst hij af. Later, na het ontvangen van de anonieme brief, besluit Otwin van Dijk om toch in te gaan op de situatie. “Uiteindelijk heeft de burgemeester zijn rol als hoeder van de integriteit opgepakt, om gesprekken met betreffende raadsleden te voeren”, aldus Siner-Sir. Tijdens de raadsvergadering van 23 februari heeft de burgemeester daarover een verklaring gegeven: “Ik vind het belangrijk te benadrukken dat we allemaal een grote verantwoordelijkheid hebben om ons bewust te zijn van integer handelen en fatsoenlijke omgangsvormen.”

Terugtreden
Tijdens een fractievergadering die daarop volgde spreekt Siner-Sir over het voorkomen van ontwikkelen van schijn van belangenverstrengeling. De overige leden van Lokaal Belang accepteren haar speech volgens Siner-Sir niet en zeggen het vertrouwen in haar op. Ze besluit daarop terug te treden als fractievoorzitter van Lokaal Belang. Of Erik Schieven en Ben Hiddinga na de schijn van belangenverstrengeling terug zouden moeten treden wil Gülden niet zeggen. “Die afweging is aan ieder raadslid zelf om gevolg te geven aan bepaalde constateringen”, stelt de oud-fractievoorzitter. “Ik had het in dat geval naar mijn mening wel gedaan.” De consequentie die burgemeester Van Dijk koppelt aan de overtreding van de regels is een uitleg over integriteit door een extern bureau.

De raadsleden van Lokaal Belang willen niet reageren op de uitspraken van Gülden Siner-Sir. Ook burgemeester Otwin van Dijk heeft ondanks herhaaldelijke verzoeken laten weten niet in te willen gaan op de situatie in de raad.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Twee gewonden na ongeval bij Sinderen

Een automobilist is maandagavond op een bedrijfsbusje gebotst in het buitengebied van Sinderen. De t...

Blikschade na kop-staartbotsing op de N18

Bij een kop-staartaanrijding op de N18, ter hoogte van Varsseveld, zijn dinsdagavond twee auto’s o...

Bakkersgilde Graafschap College pakt prijzen

Het team van de bakkersopleidingen van het Graafschap College is in de prijzen gevallen bij de Jeugd...

Jubilerende imker bezorgd over toekomst

De bijenvereniging in Hengelo bestaat honderd jaar. Reden om afgelopen weekend feest te vieren, maar...

Na 77 jaar keert 'Tonny' terug in Geesteren

Het was donderdag een bijzondere dag voor de 81-jarige Simon de Winter. Na 77 jaar keerde hij terug ...

N18 tijdelijk afgesloten wegens brand

Bij een woning aan de N18 ter hoogte van Harreveld is vrijdagmiddag een schoorsteenbrand ontstaan. E...