"We zijn met de voorbereidingen al een aantal jaren bezig geweest", aldus Theo Overgoor, voorzitter van De Eendracht. "We hadden diverse werkgroepen, commissies en vrijwilligers. Als dan zo'n heel jaar in duigen valt, is dat een gigantische teleurstelling." Marcel Sewalt, voorzitter van St. Hubertus geeft aan dat zij al een tijd aan het oefenen waren voor de grote taptoe, een grote muzikale show: "Mensen hebben daar veel tijd en energie ingestoken. Het is ontzettend jammer dat zulke dingen dan niet door kunnen gaan." Ook werden de traditionele kermissen geannuleerd, die de schutterijen ieder jaar organiseren.
Dit raakt de verenigingen niet alleen qua sfeer, maar ook in de portemonnee. "Een kermis die niet doorgaat is voor ons als schuttersverenigingen een grote aderlating", aldus Bas de Leeuw, aftredend voorzitter van St. Joris. "Het is de grootste festiviteit in het jaar." Doordat de kermissen niet door kunnen gaan, hebben de schutterijen volgens Sewalt ook geen opbrengsten: "Die inkomsten heb je nodig, want de uitgaven zijn er ook. We hebben allemaal clubgebouwen en dirigenten in dienst. Dat is lastig."
Snel weer aan de gang
Nu de maatregelen enigszins versoepelen, hopen de voorzitters dat de normale gang van zaken binnen de schutterijen terugkeert. "We bekijken het eigenlijk van week tot week", aldus Tim Overbeek, de boogde opvolger van De Leeuw als voorzitter van St. Joris. "We kijken naar wat er mogelijk is en daar proberen we op een creatieve manier op in te spelen. Voor volgend jaar hopen we vooral dat we onze activiteiten weer kunnen gaan organiseren."
Foto: REGIO8