“Ze vormen geen direct gevaar voor de volksgezondheid, maar moeten wel zo snel mogelijk afgevoerd worden om het risico zo klein mogelijk te maken”, laat een woordvoerder van de gemeente Doetinchem weten over de vaten. “Wij zijn met de curator in gesprek hoe deze situatie zo snel mogelijk op te lossen is." Met het faillissement van het bedrijf heeft de curator nu de verantwoordelijkheid voor de vaten die bij een nieuwe lekkage zware bodemverontreiniging kunnen veroorzaken.
De gemeente voert op dit moment bestuursdwang uit op de locatie. In afstemming met het Waterschap Rijn en IJssel worden de vaten opgeruimd. De rekening hiervoor wordt ingediend bij de curator van Rutgers Milieu en Rutgers in persoon. Burgemeester Boumans zei in de raadsvergadering van eind oktober dat het opruimen van de vaten mogelijk tonnen gaat kosten.
Meer dan duizend vatenDe gemeente legde het bedrijf in augustus een dwangsom op omdat er meer vaten op het terrein stonden dan in de vergunning is toegestaan. “Wij bestrijden de stelling van Rutgers Milieu dat het er slechts 875 zijn”, zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente gaat het om minimaal 1.230 vaten. Hoewel Rutgers stelt dat er van lekkages van PFOS geen sprake is, hebben toezichthouders meerdere malen geconstateerd dat dit wel het geval is.
Recycling van brandblussersBij het milieubedrijf werden blusapparaten ingenomen, waarbij het brandblusschuim gerecycled werd tot kunstmestkorrels voor gebruik in de landbouwsector. Rutgers Milieu had de beschikking over een machine voor de verwerking hiervan. Het recyclen van de blusapparaten functioneerde een tijdje goed, maar later niet meer. De aanvoer van blusapparaten ging door, waardoor er teveel vaten op het terrein aan de Voltastraat kwamen te staan.
Foto: Google Maps