Het gaat om Thunderkings, ook wel bekend als Trueno del Rey. Volgens de inspectie voldoen die niet aan de regels voor consumentenvuurwerk. Katan Vuurwerk bestrijdt dat. "Het is siervuurwerk, maar bij de tests werden alleen de knallen gehoord door een productiefout", zegt Tuenter bij
Omroep Gelderland. "Dan moet die hele partij uit de handel." Sinds 1 december 2020 zijn onder andere vuurpijlen, enkelshotsbuizen en knalvuurwerk verboden, omdat die vaak tegen hulpdiensten werden gebruikt. Tuenter: "Van de partij was 95 procent verkocht. We zijn nu druk bezig om alles terug te halen."
Katan gaat de partij verkopen in Duitsland, Polen en België. "Want daar mag het wel", legt Tuenter uit. "We zorgen dat het vuurwerk zo snel mogelijk de grens overgaat." De ILT dreigt de importeur met een dwangsom die kan oplopen tot 1,6 miljoen euro als die de partij niet voor 29 december van de markt haalt, vernietigt of in buitenlandse bunkers opslaat. Tuenter haast zich te benadrukken dat Katan Vuurwerk niet de importeur is: "Dat is een bedrijf in Uden. Die dwangsom dreigt ook niet voor ons. Maar wij zijn in dit geval de tussenhandel en onze naam is er ook aan gelinkt." Hij zit met de kwestie in de maag: "Dit is een klap voor ons."
Randen van de wet
Volgens de inspectie zoeken makers van vuurwerk de randen van de wet op. "Thunderking lijkt te veel op de verboden enkelschotsbuis", zegt Reinder Auwema van ILT. "De branche moet ervoor zorgen dat het vuurwerk dat in Nederland wordt verkocht veilig is en aan de wettelijke eisen voldoet. Dit laatste is niet het geval met Thunderking, dus in het belang van ieders veiligheid moet het zo snel mogelijk van de Nederlandse markt verdwijnen."
Foto: Katan/Omroep Gelderland