Ulft, Netherlands

Route bevrijders Didam in beeld gebracht 

De spannende, maar veelal onbekende bevrijdingsgeschiedenis van de voormalige gemeente Didam komt tot leven door de bevrijdingsroute van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD). Door informatieborden te plaatsen op achttien plekken met historisch belang, wil de vereniging de geallieerde opmars in kaart brengen.
Pim Gerritzen | 1 december 2020 16:13 | Aangepast op 1 december 2020 16:13

“In het kader van 75 jaar vrijheid hebben we deze bevrijdingsroute uitgezet”, aldus Rob Nieuwenhuis, één van de initiatiefnemers. “De bevrijdingsroute bestaat uit één fietsroute en vijf wandelroutes, welke langs de punten komen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens de bevrijding het één en ander gebeurd is.” Didam en omliggende dorpen en steden werden begin april 1945 bevrijd door het Canadese leger. Aan de hand van dagboeken van de betrokken bataljons bracht Theo te Wil, voorzitter van de OVD, de oorlogsgeschiedenis van begin april 1945 in beeld. “Ze hebben ontzettend veel weerstand van de Duitsers gehad in het Wehlse bos en ook langs de spoorlijn”, zegt Te Wil. “Er is flink geschoten, flink wat verwoest en het heeft mensenlevens gekost.”

Volgens de voorzitter is het mooie van de route dat de oorlogsgeschiedenis precies vertelt hoe de bevrijding verliep. De bevrijdingsroute is gerealiseerd met steun van de provincie, de gemeente Montferland en lokale ondernemers en moet zorgen dat de oorlogsgeschiedenis levend blijft. De route leidt onder meer langs de kerk in Loil, waar volgens Te Wil vlak na de bevrijding nog burgerslachtoffers vielen: “Hier is vier dagen na de bevrijding munitie ontploft, waarbij de meisjesschool en het klooster zijn verwoest. Hierbij zijn twee Loilse meisjes van twaalf jaar oud omgekomen”

Regionale bevrijdingsroute
Hoewel de focus ligt op Didam, kan de route van de OVD aansluiten bij vergelijkbare regionale initiatieven. “Bijvoorbeeld de route die in ’s-Heerenberg is gemaakt, maar ook bij de Liemerse bevrijdingsroute”, vertelt Te Wil over het initiatief. Volgens de voorzitter is dit een bewuste keuze: “Zo kunnen we in het hele gebeuren meer doen dan alleen Didam.”

Officiële opening

Belangstellenden voor de route moeten nog even geduld hebben voor zij de route mét de benodigde achtergrondinformatie kunnen afleggen. Vanwege het coronavirus is de officiële lancering van de bevrijdingsroute in het water gevallen. Maar van uitstel komt volgens Nieuwenhuis geen afstel: “We hopen dat de lancering zo snel mogelijk kan.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Veertig meter hoog uitkijkplatform moet Aa-meer Bocholt aanlokkelijker maken

Bocholt wil graag een uitkijkplatform van veertig meter hoog bij het Aa-meer. Hiervoor pleitte het C...

Franse aanvaller Kaninda tekent contract bij De Graafschap

Nathan Kaninda heeft zijn eerste contract bij De Graafschap getekend. De 21-jarige Franse aanvaller ...

Zwarte Cross nog zeker vijf jaar in Lichtenvoorde

De gemeente Oost Gelre en de organisatie van de Zwarte Cross hebben dinsdagmiddag een nieuwe samenwe...

Geen gewonden bij kop-staartbotsing Hamelandroute bij Aalten

Er heeft dinsdagmiddag een kop-staartbotsing plaatsgevonden in de buurt van Aalten. De bestuurders w...

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...