"Met het aansluiten bij de Holland Cup zijn we verzekerd van politie-inzet en dat betekent dat we de ronde in 2021 weer door kunnen laten gaan", zegt Gerard van Balveren, voorzitter van de Ronde van de Achterhoek. Dit jaar besloot de politie in overleg met wielerbond KNWU de helft van de inzet bij wielerwedstrijden te verminderen, reden voor de organisatie om een streep te zetten door de Ronde. "Of we hadden er voor moeten kiezen om een lokale ronde van een kilometer of acht door de renners 25 keer te laten afleggen, maar dat wilden we niet", verklaart Van Balveren. De start voor de wielerkoers zal in 2021 in Bredevoort plaatsvinden, waarna de renners finishen in Varsseveld.
De Ronde van de Achterhoek kent een vermaarde geschiedenis. Vroeger stond de koers onder meer bekend als 'Dwars door Gendringen'. Na een pauze van bijna dertig jaar blies de huidige organisatie de wielerkoers in 2017 nieuw leven in. Tegenwoordig staat de ronde bekend als de Nederlandse variant van de 'Strade Bianchi' vanwege de vele onverharde wegen die in het parcours worden opgenomen: "Dat zal in 2021 ook zo zijn", aldus de voorzitter. "We hebben al gesproken met Arjan Ribbers (ploegleider van Team Sunweb, red.) en hij zal net als de voorgaande jaren het parcours ontwerpen. Hij kent alle weggetjes hier in de regio."
Goed nieuws voor Kanjers voor Kanjers
Hoewel de stap naar de Holland Cup betekent dat er ook profteams aan het vertrek zullen staan, blijft de wielerkoers volgens Van Balveren haar oorspronkelijke doel trouw: "We verwachten onder meer de opleidingsteams van Sunweb en Jumbo-Visma aan het vertrek. We willen graag een koers zijn waarin talenten zich kunnen tonen. Dat zal ook volgend jaar het geval zijn. We kunnen Sensa-Kanjers voor Kanjers (Aaltense wielerploeg) een wildcard geven en dat vinden we heel belangrijk. Zodat ook de regionale talenten zich kunnen tonen."
Foto: REGIO8