Ulft, Netherlands

Ridder uit Beek doet oude tijden herleven in Spaans harnas

Het is voor automobilisten die langsrijden een bijzonder gezicht als Wouter Pöpping traint in het buitengebied van Wehl. Als ridder Aragon van Beeck doet de Achterhoekse paardenliefhebber aan jousting, waarbij hij met een grote lans probeert een andere ridder te raken.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 7 november 2023 11:55 | Aangepast op 7 november 2023 11:55
“Ik kom uit de springsport, en dit leek me echt een mooi iets om te gaan doen”, zegt Wouter. Het is voor de Beekenaar een hobby, maar ook een semi-professionele sport. Als Aragon wordt hij namelijk samen met zijn vrouw, die wapendemonstraties verzorgt, én andere ridders ingehuurd op onder meer Middeleeuwse evenementen. Daar demonstreert hij het jousten. “Je rijdt met twee ridders in harnas met lansen op elkaar in”, legt Wouter uit. “Je moet dan het bordje op de tegenstander raken, waar je punten voor krijgt.” De Beekenaar doet het niet alleen voor de sport, maar ook voor reacties: “Daar krijg je applaus van de mensen. Ze vinden het gewoon gigantisch mooi.”

Als Wouter zijn Spaanse harnas draagt, neemt hij een andere identiteit aan. Die van Aragon, een knipoog naar een koning uit de vijftiende en zestiende eeuw: Ferdinand II van Aragon. “Hij is ook in deze omgeving geweest tijdens de oorlog”, vertelt Wouter. “Wij wonen zelf in Beek, dus mijn personagenaam is Aragon van Beeck.” Het vereist volgens hem wel de nodige voorbereiding voordat je een paard bestijgt om op een andere ridder af te rennen met een wapen: “Je moet je niet voorstellen wat er gebeurt als de lans doorschiet, want hij steekt dwars door je heen.”

‘Raampje naar beneden, duimpje omhoog’
Omdat er maar een beperkt aantal Middeleeuwse evenementen is, houdt Wouter zijn skills op niveau in de Achterhoek. Dat zorgt wel voor vreemde blikken als hij op een weiland in het buitengebied van Wehl oefent. “Zeker wanneer hier de spoorboom dichtgaat”, vertelt de Beekenaar. “Sommige mensen doen hun raampje naar beneden en doen hun duim omhoog. Ik krijg dat allemaal niet mee, maar mijn vrouw vertelt dan hoeveel publiek we hebben gehad.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Beek|Paardensport|Wehl|

Lees ook

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Nieuwe rotonde bij Beek alweer op de schop: 'Nu hufterproof maken'

De rotonde op de N812 tussen Babberich en Beek kan alweer op de schop. Een paar maanden geleden werd...

Minstens vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl

Bij de herinrichting van het Kerkplein in Wehl zijn de afgelopen dagen minstens vijftien graven uit ...

Weg tussen Beek en Babberich wordt anderhalve maand afgesloten

De N812 tussen Babberich en Beek wordt vanaf maandag 11 maart anderhalve maand lang afgesloten voor ...

Dit was carnaval 2024 in de Achterhoek!

Het carnaval leeft volop in de Achterhoek. Vanaf de prinspresentatie in Doetinchem tot aan de popver...

'Geslaagde' proef met landbouwsluizen rond Laag-Keppel, voor zomer besluit

De provincie vindt de proef met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel ‘geslaagd’. De resultaten zijn d...