Wethouder Hans van der Noordt spreekt van een ‘stabiele begroting’ en baalt vooral van de ‘onnodige’ post van twee ton voor proceskosten voor inwoners die via zogenaamde ‘no cure no pay-bureaus’ bezwaar hebben aangetekend tegen de WOZ-aanslag. “Zonde van het geld”, zegt de wethouder. “De inwoner krijgt misschien vijf euro korting op het bedrag, maar dat kost de gemeente duizend euro aan proceskosten. Dat weten de burgers niet. Ze kunnen beter zelf bij het gemeentelijk belastingkantoor bezwaar maken. Dan blijf je binnen het proces.”
Burgers gaan volgend jaar meer ozb betalen (zes procent) en de afvalstoffenheffing stijgt met 3,1 procent. Dat geldt ook voor de rioolheffing. Maar zoals dat voor alle gemeenten geldt komen er donkere wolken aan vanaf 2026, want dan is de bijdrage van het Rijk ongewis. Een daling van de Rijksbijdrage lijkt in het verschiet te liggen, mede afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen in november. “Het nieuwe kabinet moet waarschijnlijk zeventien miljard euro bezuinigen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen”, zegt burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland.
‘Jojoot alle kanten op’
Dat betekent dat Berkelland rekening houdt met tekorten van zo’n acht miljoen euro in zowel 2026 als 2027. “We gaan in december kijken wat we kunnen doen aan die tekorten”, zegt wethouder Van der Noordt. “Het wordt geen proces van bezuinigen maar eerder van het maken van keuzes. Het jojoot nu nog alle kanten op, je kunt er nog geen zinnig woord over zeggen. Volgend jaar zitten we nog vier ton in de plus.”
Foto: REGIO8