“Allen waren van mening dat een gezamenlijke regionale aanpak inderdaad noodzakelijk is om een gezonde, toekomstbestendige culturele infrastructuur in de Achterhoek te kunnen waarborgen”, laat kwartiermaker van het pact Ester van de Haar weten. “Als er niks gebeurt zal er in de Achterhoek ook een culturele kaalslag plaatsvinden, met effect op andere sectoren. En wat weg is, komt niet meer terug”, aldus Van de Haar, die vervolgt: “Tenzij we de handen ineen slaan. Het zal anders worden dan nu, maar met een integrale, regionale visie kunnen we cultuur beschikbaar houden, voor iedereen.”
Aan het Cultuur- en Erfgoedpact doen vijf instanties mee. Achterhoek Toerisme, Boogie Woogie, DRU Industriepark, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en het Cultuurbedrijf Doetinchem. Doel van de samenwerking is over instellingsschaduwen heen te stappen en samen aan de slag te gaan voor de toekomst. Voorafgaand aan het gesprek met de politiek stelden zij een brief op met drie punten: “Erken de waarde van cultuur voor leefbaarheid, sla als colleges de handen ineen en vraag uw raads- en statenleden dat ook te doen, en denk in netwerken: kom samen met de sector tot een integrale visie op wat nu nodig is.” De gemeenten die mee doen met het overleg zijn de acht Achterhoekse gemeenten aangevuld met Doesburg.
Geld alleen niet genoegDe provincie heeft tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor steun aan alle gemeenten in diverse sectoren. Daarnaast is het voor instellingen mogelijk om voor leefbaarheidsinitiatieven een bedrag tot 10.000 euro aan te vragen bij de provincie. Toch is dat niet genoeg, volgens het pact. Van de Haar: “Beide vormen van steun zijn zeer welkom, maar niet genoeg om cultuur haar werk te laten doen. Wij roepen op zo snel mogelijk sámen te werken aan een integrale Achterhoekse aanpak.” De gemeentelijke en provinciale politiek reageerden positief op de oproep van het pact en de partijen gaan aan de slag. “Aan die aanpak wordt de komende maanden gezamenlijk gewerkt.”
Foto: REGIO8