“We zijn daar heel blij mee”, zegt raadslid Eugenie Ketting van D66 Doetinchem. “Wij zagen geen enkele reden waarom de vlag in Doetinchem niet zou kunnen hangen.” Volgens Ketting staat de regenboogvlag symbool voor het actief ondersteunen van de LHBTI’ers. “Iedereen moet zich vrij en welkom kunnen voelen in onze gemeente.” De regenboogvlag is al meerdere jaren punt van discussie in Doetinchem. Langere tijd was er geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden voor het hijsen van de regenboogvlag. Mede op initiatief van D66 is die meerderheid tijdens de afgelopen raadsvergadering toch gevonden. “Eerder waren sommige partijen er fel op tegen”, zegt Ketting. Nu er een diversiteitsplan ligt voor de gemeente Doetinchem om actief LHBTI-beleid te ontwikkelen is een aantal partijen van standpunt veranderd.
Ook op andere plekken in de Achterhoek is maandag aandacht besteed aan Coming Outday. Zo is in Aalten ook voor de eerste keer de Regenboogvlag gehesen. “Vandaag de vlag gehesen voor een inclusieve samenleving”, schrijft burgemeester Anton Stapelkamp op zijn Twitter-account. In Winterswijk en Lichtenvoorde zijn maandag twee regenboogzebrapaden geopend. Beide gemeenten willen daarmee laten zien dat ze zich nog actiever gaan inzetten voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHTBI’ers in de gemeenten. Volgens Ketting is het belangrijk dat Achterhoekse gemeenten een bijdrage leveren aan de acceptatie. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”, zegt Ketting. “Wat mij betreft geldt dat niet alleen voor de LHBTI-gemeenschap, maar ook voor mensen van een andere cultuur of kleurtje.”
Werk aan de winkel
Ook in Doetinchem is er volgens Ketting nog werk aan de winkel als het gaat om acceptatie van LHBTI’ers. “Het feit dat het zo lang geduurd heeft voordat we hier de regenboogvlak konden hijsen, blijkt dat er nog genoeg te doen is op dat vlak.”
Foto: REGIO8