Ulft, Netherlands

Regen en hitte zorgen voor uitdagingen bij bloemencorso Lichtenvoorde

Komende zondag rijden 18 grote corsowagens met duizenden dahlia's weer door de straten van Lichtenvoorde. Een maand geleden kreeg het corso nog te maken met een grote tegenslag, toen een aantal dahliavelden door de vele regenbuien onderwater kwam te staan. Nu lijkt vooral de hitte van de afgelopen dagen de dahlia's parten te spelen.
Davie Klein Gunnewiek | 8 september 2023 14:30 | Aangepast op 8 september 2023 14:30
"We zijn tevreden met de hoeveelheid dahlia's die er zijn, maar door de warmte blijven ze kleiner", zegt Benno van Lochem van corsogroep Kwintet. "Dat vind ik wel jammer, want we hadden op meer gehoopt." Doordat de dahlia's kleiner uitvallen heeft dat ook gevolgen voor het beplakken van de wagen. "Er moet nu qua bloemen veel meer op", zegt Van Lochem. "Normaal gebruik je ongeveer 200 dahlia's per vierkante meter, dat zijn nu 300 dahlia's."De weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn een flinke uitdaging voor de dahliakwekers. Waar het een maand geleden nog kleddernat was, speelt nu de warmte een rol. "Eerst is het veel nat en de afgelopen week valt er te weinig regen", zegt Stefan Stapelbroek van de bloemencommissie.

Door de tropische temperaturen van de afgelopen dagen is de kwaliteit van het aantal dahlia's afgenomen. "De bloemen zijn gewoon kleiner, dus je hebt ook minder opbrengst", zegt Stapelbroek. Daardoor kon Lichtenvoorde de afgelopen weken ook minder dahlia's terug leveren aan andere corsoplaatsen. "Dat betekent minder inkomsten voor de wagenbouwgroepen, waarmee ze normaal gesproken de kosten van de wagen reduceren", zegt Stapelbroek.

Hulp van andere corso's
Gelukkig kan Lichtenvoorde rekenen op duizenden dahlia’s die komen uit andere corsoplaatsen, zoals het Brabantse Zundert. Met een vrachtwagen komen ze naar Lichtenvoorde, waarna ze worden verdeeld onder de wagenbouwers. "We krijgen van de verschillende plaatsen een lijst met het soort en aantal dahlia's dat in de vrachtwagen zit", zegt Stapelbroek. "Dat gaat bij ons in een computersysteem en die verdeeld de dahlia's procentueel over de wagenbouwgroepen." De wagenbouwgroepen die de meeste schade hebben geleden van de vele regen komen als eerste aan de beurt. "Daar hebben we het met alle wagenbouwgroepen over gehad en dan zie je ook die saamhorigheid terug", zegt Stapelbroek. "Daar kan ik alleen maar waardering voor hebben."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Arie en Tineke delen Sinterklaas-passie met museum in Neede

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken voor Arie en Tineke Kornegoor uit Neede. De twee geven s...

De Graafschap maakt werk van vrouwenvoetbal en wil naar eerste divisie

De Graafschap wil samen met het bestaande Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) toewerken naar ee...

Gaanderenaar Quint sluit winkel en volgt hart naar Defensie

Quint uit Gaanderen ruilt zijn geliefde elektronicawinkel in voor zijn grootste passie, werken bij D...

Politie lost waarschuwingsschot bij flat in Doetinchem

De politie is maandagavond met meerdere eenheden uitgerukt naar een flat in Doetinchem waar mogelijk...

Büttner meerdere weken aan de kant met een enkelblessure

Giovanni Büttner komt de komende weken niet in actie voor De Graafschap. De vleugelaanvaller heeft d...

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...