Vooral bij de Duitse grens is het bereik soms ronduit beroerd, schrijft
Omroep Gelderland. Het medium kreeg de afgelopen maanden 160 meldingen binnen van inwoners die slecht mobiel bereik hadden. In 2016 kondigde toenmalig minister Kamp van Economische Zaken al aan dat hij het probleem wilde aanpakken. Bij de veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, wordt de providers een dekkingsverplichting oplegt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat overal in Nederland, altijd tenminste één mobiel netwerk beschikbaar is. De aankondiging is inmiddels vijf jaar geleden, maar de problemen zijn nog niet overal opgelost.
Nicole Nijmeijer (49) uit Winterswijk ondervindt regelmatig hinder van het slechte bereik: "Tijdens het wandelen springt mijn telefoon op het Duitse netwerk en heb ik regelmatig geen bereik." Het slechte bereik zorgt ook voor ander ongemak. Tijdens de nieuwjaarsborrel, waar Nicole met haar man was, hadden ze allebei telefoondienst. Ze zijn beiden arts en moeten dan bereikbaar zijn voor eventuele noodgevallen. "Toen we op die borrel aankwamen bleken we geen bereik te hebben en konden we weer terug naar huis. Je moet tijdens de dienst echt bereikbaar zijn. Dat we de borrel zo snel moesten verlaten vond ik heel jammer."
Niet op vol vermogenStefan Maertens is adviseur bij BViP services, een telecommunicatie- en ICT adviesbureau en geeft aan waarom het bereik slecht is: "Nederlandse providers kunnen de zendmasten dichtbij de Duitse grens niet op vol vermogen aanzetten, omdat het Duitse en Nederlandse netwerk elkaar anders in de weg zit. Duitse providers willen niet dat er Nederlandse gebruikers op hun netwerk zitten en vice versa. Zodra er een Nederlandse gebruiker op het Duitse netwerk zit, moet de Nederlandse provider kosten afdragen aan de Duitse provider."
WetgevingT-Mobile moet als provider strenge eisen naleven op het gebied van bereik in de grensregio: "We moeten voldoen aan nationale en Europese wetgeving om ervoor te zorgen dat er aan beide kanten van de grens voldoende bereik is. En om te voorkomen dat de netwerken elkaar storen", aldus een woordvoerder van T-Mobile. Stijn Wesselink van KPN zegt in een reactie: "Je telefoon schakelt normaal probleemloos over van de ene mast naar de andere. In de grensstreek werkt dat net even anders."
GrensstreekHet verschil komt volgens Wesselink omdat er een overgang plaatsvindt naar een buitenlandse operator: "Dit gebeurt pas als je geen Nederlands netwerk meer hebt (roaming). Hierdoor kan het gebeuren dat je telefoon langer met een mast blijft verbonden waarvan de dekking niet optimaal is." In plaats van dat je telefoon de beste mast pakt, blijft 'ie dus hangen net zolang tot het bereik helemaal wegvalt.
'Beter voor de financiën'Een andere probleem is dat de zendmasten in grensregio's niet op vol vermogen staan. Het is volgens deskundige Maertens voor providers simpelweg financieel niet interessant om de zendmasten volledig aan te zetten. "Het is voor de financiën beter als Nederlandse gebruikers op het Nederlandse netwerk blijven", zegt de adviseur bij BViP services. "En Duitse gebruikers op het Duitse netwerk."
Nieuwe zendmastenKPN is bezig met de realisatie van twee nieuwe zendmasten bij Winterswijk om de bereikbaarheid te verbeteren. Ook Gerjan van der Laan van VodafoneZiggo reageert op het slechte bereik bij het dorp. "Wij zijn bezig met meerdere locaties en ook specifiek in de omgeving Winterswijk. Wij streven ernaar om de eerste locatie, bij de plaats Woold, dit jaar nog gereed te hebben. De andere locaties zitten in een voorbereidende fase."
'Net buiten Winterswijk lastig'T-Mobile laat over het bereik in Winterswijk weten: "Het bereik in Winterswijk zelf zou goed moeten zijn. Echter, net buiten Winterswijk en in de buurt van de grens is het moeilijker om een stabiele verbinding te realiseren. Om dit probleem op te lossen, hebben we betere automatische overschakeling tussen het Nederlandse naar het Duitse netwerk tijdens het bellen doorgevoerd."
Foto: REGIO8 (archief)