Ulft, Netherlands

Protest in Rekken tegen Duitse windmolens: 'Dacht het niet'

Foto: DorpsCoöperatie Rekken
Op de Panovenweg in Rekken zijn vrijdagavond twee spandoeken geplaatst als protest tegen de geplande windmolens van de Duitse grensstad Vreden. De spandoeken met teksten als 'Duitse luchtkastelen' en 'Dacht het niet!' zijn afkomstig van de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) en belangenvereniging De Woeste Rekkense Heide die al sinds maart protesteren tegen de plannen.
Anton Adelaar | 1 juli 2024 13:10 | Aangepast op 1 juli 2024 13:10
De Stadt Vreden wil windmolens gaan plaatsen met een tiphoogte van 250 meter. Drie windmolens komen binnen honderd meter op de grens van Rekken te staan en één op 500 meter. Volgens de DorpsCoöperatie 'kunnen de bewoners langs de landsgrens overlast en hinder gaan ervaren'. "Te denken valt aan geluid, slagschaduw, horizonvervuiling en planschade. Maar ook gezondheidsschade is een risico. Kortom deze plannen kunnen grote impact hebben op de leefomgeving van omwonenden."

De DCR is van mening 'dat de overheden aan beide zijden van de grens eerst regelgeving en afspraken dienen te maken voordat een procedure voor een bouwwerk in de grensregio met grote impact opgestart dan wel goedgekeurd mag worden'. Vandaar dat de DorpsCoöperatie ook geregeld in contact staat met de gemeente Berkelland en de provincie Gelderland. Daarnaast heeft de groep tevergeefs contact proberen op te nemen met de gemeenteraad van Stadt Vreden. In een brief heeft DCR haar zorgen geuit en bezwaren gedeeld. "Helaas hebben we nog geen respons ontvangen."

Brief aan Tweede Kamer
Ook heeft de DorpsCoöperatie samen met De Woeste Rekkense Heide onlangs een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Aanleiding hiervoor was een bijeenkomt van 18 april tussen onder meer grensbewoners, burgemeesters Joost van Oostrum van Berkelland, de Duitse burgemeesters van Rhede, Vreden en Kreis Broken en afgevaardigden van Münster en Noordrijn-Westfalen. "De afgevaardigde van Noordrijn-Westfalen verwees naar de Duitse regering. De conclusie was dat alleen de landelijke Duitse overheid over de turbines mag beslissen. De lokale Duitse overheden kunnen, naar eigen zeggen, zelfs schadeclaims verwachten wanneer zij de landelijke regelgeving niet of onjuist uitvoeren. Dit is dan ook de reden dat wij u aanschrijven. De lokale Nederlandse overheden hebben geen relatie met de landelijke Duitse politiek", schrijft DCR.

Eerste reacties
"De eerste reacties op deze brief hebben we inmiddels ontvangen", laat de groep weten. "Diverse Kamerleden geven aan zich verder in het onderwerp te willen verdiepen en gaan na welke rol Den Haag hierin kan spelen. Tevens is ook al een afspraak gemaakt met een Kamerlid voor een werkbezoek in Rekken." Om welk Kamerlid het gaat, is nog onduidelijk.

Ook andere protesten
DCR is overigens niet de enige Achterhoekse groep dat protesteert tegen de komst van Duitse windmolens. Ook de Winterswijkse buurtschap Ratum protesteert al maanden tegen de geplande windturbines bij het Natura2000 gebied Wooldse Veen.

Lees meer over:

Grensnieuws|Protest|Windmolens|

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...

Grensgemeenten sturen brandbrief naar minister over grenscontroles

De burgemeesters van zesenveertig gemeenten langs de grens met Duitsland of België uiten in een brie...

Kunnen er wel of geen windmolens in een laagvlieggebied komen?

Bronckhorst is na het afvallen als locatie voor een grootschalig munitiedepot nog niet volledig uit ...

Kreispolizei Borken houdt verkeerscontrole in grensstreek: focus op bussen en vrachtwagens

De Kreispolizei Borken heeft opnieuw deelgenomen aan de grensoverschrijdende actie .ROADPOL“, die on...

Veel onduidelijkheid bij grensgemeenten door aangekondigde grenscontroles

Op maandag 9 december start ook Nederland met grenscontroles, nadat de twee grote Europese landen Du...

250 paar schoenen herinneren in Suderwick aan Nederlandse dwangarbeiders

250 paar schoenen stonden in keurige rijen voor de St.-Michael-kerk in Suderwick en verwarden in eer...