“We zouden vorig jaar eigenlijk met achthonderd mensen gaan ontbijten op de grens in Dinxperlo om ons gezamenlijk programma af te trappen”, zegt organisator Esther Ruesen. “Helaas kon dat niet doorgaan.” Er is door de organisatie gezocht naar een alternatief, van waaruit de film
Grenszland is ontstaan. “Het verhaal gaat over een jong Nederlands meisje en een Duitse jongen”, vertelt Ruesen. “Ze groeien op aan de grens zo’n 75 jaar geleden.” In de korte film, die is opgenomen in het grensgebied van de Achterhoek en de Liemers, zie je hoe ze opgroeien en wel of niet weer bij elkaar komen. “Aan het einde van de film zie je hoe ze, in het hier en nu, zelf 75+ zijn geworden”, zegt Ruesen.
De première van de film werd vrijdag bijgewoond door burgemeesters en wethouders uit de grensregio, gedeputeerde Peter Drenth van de Provincie Gelderland en Steilvertreter Silke Sommers van de Kreis Borken. “Het is eigenlijk een symbolische aftrap”, vertelt Ruesen. “Het is best bijzonder dat alle Achterhoekse en Liemerse gemeenten hierbij aanwezig zijn.” Volgens Ruesen is het belangrijk dat deze herdenking alsnog kan plaatsvinden. “Het afgelopen jaar was vanwege corona toch heel onvrij”, zegt Ruesen. “Als inwoners van de grensregio hebben we gemerkt dat de fysieke grens met onze Oosterburen weer even bestond door de verschillende coronamaatregelen. Dan is het des te belangrijker om de vrijheid nu weer te vieren.”
Tentoonstellingen en lespakketNaast de film Grenszland bestaat het programma de komende tijd onder meer uit twee mobiele tentoonstellingen voor alle deelnemende gemeenten in het Nederlands en Duits en een lespakket voor scholen. Tevens zijn er drie vaste exposities ontwikkeld voor het Stadsmuseum Doetinchem, Nationaal Onderduikmuseum en het Grenslandmuseum Dinxperlo.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen
Antenne Niederrhein en
RN7.
Foto: Film Grenszland