‘’Dat maakt het achteraf nog ernstiger. Hoe haal je het in je hoofd om zulke gevaarlijke taferelen uit te halen?! Wij kunnen dit niet inschatten en moeten rekening houden met een echt vuurwapen omdat wij ’s avonds ook graag thuis komen eten’’,
stelde woordvoerder Frank de Valk dinsdag. De politie schoot meerdere malen gericht op
de 22-jarige Doetinchemmer, die daardoor gewond raakte en in het ziekenhuis belandde. Al snel was er het vermoeden dat de neergeschoten man een nepwapen had, onderzoek bevestigde dat idee later.
Nepwapens in grensregio Het incident in de Hamburgerstraat staat niet op zichzelf. De politie in de grensregio, waaronder de Achterhoek, heeft sinds januari 2016
tientallen keren te maken gehad met nepvuurwapens. Het aantal ligt in de buurt van Duitsland hoger dan in de rest van Nederland. "Het verschil is dat in Duitsland vuurwapens worden verkocht die heel echt lijken", zei vuurwapenexpert Mathijs Scholtz er eerder over. ’’Zelfs voor een vuurwapenexpert is het heel moeilijk om het onderscheid te maken."
Namaakexemplaren van vuurwapens zijn niet verboden, maar maken het agenten bij verkeerd gebruik erg lastig. Zij moeten in het heetst van de strijd rekening houden met een echt vuurwapen en zijn voor hun eigen veiligheid soms genoodzaakt om (gericht) te schieten. Dat levert stressvolle situaties op en in sommige gevallen levenslange trauma’s als blijkt dat er een speelgoedwapen in het spel was.
Campagne Om die gevolgen voor te zijn startte de politie vorig jaar een campagne om met name jongeren te wijzen op de mogelijk nare gevolgen van nepvuurwapengebruik en op die manier bewustwording te creëren. Deze aanleiding van de campagne is nu actueler dan ooit.
Foto: REGIO8