Ulft, Netherlands

Podcast blaast moordzaak nieuw leven in

Precies 51 jaar geleden werd de 12-jarie Rinie Wielheesen verkracht en vermoord in het Onland, in het buitengebied van Gaanderen. Joost Engelberts maakte een succesvolle podcast over wat er in die tijd is gebeurd en kwam er achter dat de moordzaak nog steeds diepe emoties oproept in het kerkdorp.
Jasper Hazelaar | 5 februari 2021 16:28 | Aangepast op 5 februari 2021 16:28

“Iemand die ik sprak noemde het ‘het trauma van de Achterhoek’", zegt podcastmaker Joost Engelberts. “Ik denk dat het geen overdreven kwalificatie is. Ik denk dat het behoorlijk de waarheid benaderd.” De 12-jarige Rinie Wielheesen werd in 1970 op een koude en donkere winteravond verkracht en vermoord, honderdvijftig meter van haar huis, toen ze terugfietste van de gymles in de sportzaal van Gaanderen. Toen ze niet thuis kwam werd haar vader ongerust en volgde een grote zoektocht. Een buurjongen zag via het weerkaatste licht van de koplampen de fiets van Rinie liggen in het bos. Ze lag ernaast en was gewurgd met haar eigen sjaal. In het chaotische onderzoeken werden verschillende verdachten opgepakt, maar een dader is nooit gevonden.

“Ik denk dat veel mensen in Gaanderen zijn opgegroeid in de wetenschap dat de moord nooit is opgelost”, zegt Engelberts. “De angst dat de moordenaar eén van de buren kon zijn. Ik denk dat het van generatie op generatie er altijd in is blijven zitten. Het is de echo van de gebeurtenissen in 1970.” Alice Besselink woont al 25 jaar aan de Kloosterstraat, vlakbij de plek waar het lichaam van Rinie werd gevonden. Tijdens haar werk bij de politie hoorde ze een aantal jaar geleden over de moord. Door de podcast is het verhaal bij haar weer gaan leven. “Ik hoorde in de podcast dat er politiedossiers weg waren, dus ik ben alleen maar nieuwsgieriger geworden over alles wat er is misgegaan”, vertelt Besselink. “Hoe moet dat zijn geweest voor de familie en haar ouders?”

'Ik wilde iets meer mens van haar maken'
De inmiddels in Amsterdam wonende Engelberts wilde de podcast maken om uit te zoeken wat er is gebeurd. Niet om de dader op te sporen. “Voor mij was het belangrijk om in deze podcast te zoeken naar de mogelijkheid om Rinie iets meer te maken dan alleen maar een slachtoffer”, zegt Engelberts. “Ik wilde van haar graag iets meer mens maken. Ik hoop echt dat het gelukt is, dat vind ik extreem belangrijk.”

'Ik geef hier een vervolg aan'
De laatste aflevering van de podcastserie eindigt met een brievenbus die altijd open staat voor reacties en tips. “Het is niet klaar”, aldus Engelberts, die voorlopig het onderwerp voor zichzelf even afsluit. “Ik geef hier een vervolg aan, maar het duurt gewoon een tijd. Het is 51 jaar geleden dat het gebeurd is. We kunnen er ook nog een tijdje over doen voordat we iets nieuws vinden.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Gewonde bij frontale botsing in buitengebied Harreveld

Bij een frontale aanrijding in het buitengebied van Harreveld is woensdagavond een persoon gewond ge...

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...

Werkzaamheden Burgermeester Smitstraat laatste handelingen voor aanpak Steenderen

Bronckhorst wil ruim een miljoen euro investeren voor de aanpak van een van de belangrijkste toegang...

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...