Ulft, Netherlands

Podcast blaast moordzaak nieuw leven in

Precies 51 jaar geleden werd de 12-jarie Rinie Wielheesen verkracht en vermoord in het Onland, in het buitengebied van Gaanderen. Joost Engelberts maakte een succesvolle podcast over wat er in die tijd is gebeurd en kwam er achter dat de moordzaak nog steeds diepe emoties oproept in het kerkdorp.
Jasper Hazelaar | 5 februari 2021 16:28 | Aangepast op 5 februari 2021 16:28

“Iemand die ik sprak noemde het ‘het trauma van de Achterhoek’", zegt podcastmaker Joost Engelberts. “Ik denk dat het geen overdreven kwalificatie is. Ik denk dat het behoorlijk de waarheid benaderd.” De 12-jarige Rinie Wielheesen werd in 1970 op een koude en donkere winteravond verkracht en vermoord, honderdvijftig meter van haar huis, toen ze terugfietste van de gymles in de sportzaal van Gaanderen. Toen ze niet thuis kwam werd haar vader ongerust en volgde een grote zoektocht. Een buurjongen zag via het weerkaatste licht van de koplampen de fiets van Rinie liggen in het bos. Ze lag ernaast en was gewurgd met haar eigen sjaal. In het chaotische onderzoeken werden verschillende verdachten opgepakt, maar een dader is nooit gevonden.

“Ik denk dat veel mensen in Gaanderen zijn opgegroeid in de wetenschap dat de moord nooit is opgelost”, zegt Engelberts. “De angst dat de moordenaar eén van de buren kon zijn. Ik denk dat het van generatie op generatie er altijd in is blijven zitten. Het is de echo van de gebeurtenissen in 1970.” Alice Besselink woont al 25 jaar aan de Kloosterstraat, vlakbij de plek waar het lichaam van Rinie werd gevonden. Tijdens haar werk bij de politie hoorde ze een aantal jaar geleden over de moord. Door de podcast is het verhaal bij haar weer gaan leven. “Ik hoorde in de podcast dat er politiedossiers weg waren, dus ik ben alleen maar nieuwsgieriger geworden over alles wat er is misgegaan”, vertelt Besselink. “Hoe moet dat zijn geweest voor de familie en haar ouders?”

'Ik wilde iets meer mens van haar maken'
De inmiddels in Amsterdam wonende Engelberts wilde de podcast maken om uit te zoeken wat er is gebeurd. Niet om de dader op te sporen. “Voor mij was het belangrijk om in deze podcast te zoeken naar de mogelijkheid om Rinie iets meer te maken dan alleen maar een slachtoffer”, zegt Engelberts. “Ik wilde van haar graag iets meer mens maken. Ik hoop echt dat het gelukt is, dat vind ik extreem belangrijk.”

'Ik geef hier een vervolg aan'
De laatste aflevering van de podcastserie eindigt met een brievenbus die altijd open staat voor reacties en tips. “Het is niet klaar”, aldus Engelberts, die voorlopig het onderwerp voor zichzelf even afsluit. “Ik geef hier een vervolg aan, maar het duurt gewoon een tijd. Het is 51 jaar geleden dat het gebeurd is. We kunnen er ook nog een tijdje over doen voordat we iets nieuws vinden.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Twee personen aangehouden na politieachtervolging in Doetinchem

Twee personen zijn dinsdagmorgen na een politieachtervolging aangehouden in Doetinchem op verdenking...

Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem

De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op...

Het mag van de burgemeester constructiever en zakelijker in de Lochemse raadszaal

ACHTERGROND / Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Het is een cliché dat opgeld doet voor de gemeenteraa...

Bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen afgebrand

Een bakoven van aardappelverwerker Aviko in Steenderen heeft in de nacht van maandag op dinsdag vlam...

Vrouw met breiwerk kijkt op tijdens schorsing debat golfclub: ‘Is het gestopt?’

De aangekondigde schorsing is haar blijkbaar ontgaan. Ze kijkt maandagavond verbaasd op van haar bre...

‘Willem, succes!’ Fractievoorzitter Datema van CDA Lochem verhuist naar Groningen

“Willem, succes!” Dit waren maandagavond de laatste twee woorden die Henk Datema voor de microfoon i...